Imprezowe koreczki to jedna z bardziej popularnych, niewątpliwie lubianych i atrakcyjnych propozycji na przygotowanie przekąsek idealnych na praktycznie dowolnego rodzaju przyjęcia. Koreczki są proste, szybkie i bardzo mało wymagające w wykonaniu – jedyne czego nam potrzeba to chwila czasu. W zależności od osobistych preferencji większość z nas posiada swoje ulubione kompozycje tej cudownej przekąski. W naszym przepisie podstawą są mozzarella, ostre kabanosy chili, delikatne korniszony oraz czarne oliwki. Dodatkowo zastosowanie ulubionych sosów – u nas ostre sosy od OSTREDZIEJE – to gwarancja zadowolenia dla każdego miłośnika przekąsek. Do ich wykonania konieczne będą jedynie składniki i krótkie wykałaczki – zaczynajmy!
20 min 20 sztuk
Składniki – imprezowe koreczki
- Mozzarella – 50 gram
- Ser żółty – podobnie 50 gram
- Kabanosy – 25 gram
- Korniszony – podobnie 25 gram
- Oliwki – kilka sztuk
- Papryka żółta – 1/2 sztuki
- Suszone pomidory – 3 sztuki
- Szynka wędzona lub długodojrzewająca – 3-4 plasterki
- Łosoś – 20 gram
Przygotowanie
Na początek przygotuj wszystkie składniki, tak aby były gotowe do nadziewania na patyczki. Mozzarellę oraz ser żółty pokrój w niewielką około 1 centymetrową kostkę. Kabanosy pokrój w krótkie – również około 1 centymetrowe kawałeczki. Podobnie postą z korniszonami – jeśli korzystasz z ich większej wersji koniecznie podziel je na mniejsze kawałki.
Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj i pokrój w około 1 centymetrowe kwadratowe kawałki. Tak samo postą z suszonymi pomidorami po odsączeniu ich z zalewy. Szynkę i łososia natomiast podziel na około 3 centymetrowe prostokątne kawałki – dzięki temu będzie można je zawinąć kilkukrotnie na patyczkach.
Kompozycja koreczków oczywiście jest dowolna i zależy od osobistych preferencji oraz fantazji. W naszym przepisie skupiliśmy się na ich czterech rodzajach, aczkolwiek staraliśmy się jak najbardziej wymieszać składniki – dlatego są one bardzo do siebie podobne:
Koreczki z szynką podwędzaną i mozzarellą
Nadziewamy składniki rozpoczynając od kwadracika żółtej papryki. Następnie dodajemy kabanosa oraz nadziewamy początkowy kawałek szynki. Dodajemy mozzarellę i zawijamy nad nią drugi koniec szynki, tak aby otoczyć nią mozzarellę. Następnie nadziewamy żółty ser i na koniec korniszona.
Koreczki z łososiem, oliwkami i serem
Na początek nadziewamy kawałek żółtego sera oraz suszonego pomidora. Następnie dodajemy pierwszy plasterek oliwki oraz korniszona. Dalej nadziewamy drugi plasterek oliwki oraz mozzarellę. Na koniec nadziewamy potrójnie zawinięty kawałek szynki podwędzanej.
Koreczki z szynką, serem i suszonym pomidorem
Zaczynamy od nadziania żółtego sera, a następnie kawałeczka łososia. Dodajemy kwadracik żółtej papryki oraz pierwszy plasterek oliwki. Nadziewamy następnie mozzarellę oraz drugi plasterek oliwki. Na koniec dodajemy drugi kawałek łososia i kończymy ponownie żółtym serem.
Koreczki z kabanosem, korniszonem i szynką
Najpierw nadziewamy kwadracik żółtej papryki oraz potrójnie zawinięty kawałek szynki podwędzanej. Następnie dodajemy żółty ser oraz czarną oliwkę. Na koniec nadziewamy po kawałku kabanosa oraz korniszona – gotowe!