Jajecznica po grecku (strapatsada) to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie jednego z najczęstszych śniadań w nieco odmienionej wersji. Zdecydowana większość z nas systematycznie wybiera jajecznicę jako pierwszy posiłek dnia – choć nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją o dowolnej innej porze. W tej wersji dzięki dodatkowi pomidorów i fety posiłek zyskuje niesamowicie odmiennych smaków i aromatów. Delikatny dodatek chili sprawi, że jajecznica nabierze nieco ostrzejszego charakteru. Danie idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem zarówno jako osobny dodatek, jak i wykorzystana do posmarowania kanapek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie miseczka do roztrzepania jajek i patelnia – odpowiednio duża, aby swobodnie pomieścić wszystkie składniki – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – jajecznica po grecku (strapatsada)
- Jaja – 4 sztuki
- Ser feta – 150 g
- Pomidor – 2 sztuki (średniej wielkości)
- Tymianek – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Chili – szczypta
- Oliwa z oliwek
- Pieprz
Przygotowania
Przygotowania rozpocznij od pomidorów – koniecznie pozbądź się ich skórki. Najlepszym na to sposobem jest zagotowanie wrzątku i zalanie ich w miseczce – odczekaj kilka minut. Po tym czasie schłódź pomidory i obierz dokładnie ze skórki. Pokrój je następnie w kosteczkę – mniej więcej 1 cm, ale oczywiście nie muszą to być równe kawałki.
Podobnie postąp z serem feta – rozgrzej solidnie patelnię. Umieść na niej najpierw same pomidory – pozostaw na średnim ogniu na około 5 minut. W międzyczasie wbij jajka do osobnej miseczki, dopraw delikatnie pieprzem i dokładnie roztrzep. Na koniec dodaj do miseczki pozostałe przyprawy i przygotowany wcześniej ser.
Znów wszystko to wymieszaj i przełóż na patelnię – zmniejsz ogień do minimum. Jajecznicę smaż przez około 10 minut – lub nieco dłużej – do uzyskania ulubionej konsystencji często mieszając. Dzięki temu jajecznica nie przypali się i nie zetnie zbyt mocno. Nie powinna ona być zbyt sucha, a najlepiej smakuje puszysta i nie do końca ścięta. Gotowe danie podawaj od razu do spożycia – najlepiej komponować będzie się ze świeżym pieczywem.