Kartoflanka – zupa ziemniaczana to jedna z pyszniejszych propozycji na przygotowanie zupy idealnej na posiłek dla całej rodziny. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością rozsmakuje się w jej charakterze. Delikatny bulion przygotowany na warzywach i podsmażonej cebuli w połączeniu z ulubioną kiełbasą i wędzonym boczkiem to kompozycja idealna. Danie jest wyjątkowe zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Dodatkowo dzięki solidnej porcji ziemniaków jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Do jej wykonania konieczny będzie duży – około 5 litrowy garnek – oraz patelnia – do dzieła!
45 min 6 porcji
Składniki – kartoflanka – zupa ziemniaczana
- Ziemniaki – 1 kg
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Kiełbasa (ulubiona) – 150-200 g
- Boczek wędzony – podobnie 150-200 g
- Śmietanka 30% – 3 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 ziarenka
- Pieprz – podobnie 2 ziarenka
- Majeranek – 2 łyżeczki
- Natka pietruszka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebuli. Umieść ją następnie w dużym garnku – najlepiej około 5 litrowym – wraz z 2 łyżkami oliwy. Podsmaż cebulę na niewielkim ogniu przez kilka minut do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz włoszczyznę – marchew i pietruszkę pokrój w kosteczkę lub plasterki.
Dodaj je następnie do garnka, podsmaż kolejne 5 minut i zalej 2 litrami chłodnej wody. Dodaj do nich również pora i po dwie sztuki liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuj około 20 minut pod delikatnie uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu pokrój w kosteczkę lub plasterki kiełbasę i boczek – podsmaż kilka minut na średnim ogniu.
Możesz teraz usunąć z garnka zbędne już przyprawy. Dodaj następnie całą zawartość patelni do zupy wraz z 2 łyżeczkami majeranku. Zamieszaj całość i gotuj kolejne 10 minut – spróbuj teraz zupy i w razie konieczności dopraw ją solą i pieprzem. Posiekaj również drobno natkę pietruszki i dodaj ją również do garnka. Gotową zupę przelej do miseczek lub talerzy, każdą z porcji możesz dodatkowo uzupełnić śmietanką – gotowe – smacznego!