Kaszotto z kurczakiem to świetny pomysł na przygotowanie nieco bardziej urozmaiconego posiłku, który idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Połączenie niewątpliwie wyjątkowej pod każdym względem kaszy pęczak i delikatnego mięsa drobiowego to wyborna kompozycja. Dodatkowo zastosowanie szerokiego zestawu warzyw – w szczególności marchewki i groszku – to gwarancja cudownego smaku. Całość wyraziście przyprawiona i gotowana w bulionie – w zależności od osobistych preferencji drobiowym lub warzywnym – nie ma sobie równych w smaku i aromacie. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
35 min 2 porcje
Składniki – kaszotto z kurczakiem
- Pierś kurczaka – 1 sztuka (około 200 gram)
- Kasza pęczak – 100 gram
- Marchewka – podobnie 100 gram
- Groszek – podobnie 100 gram
- Bulion (drobiowy lub warzywny) – 250 ml
- Czerwona papryka – 50 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Curry – podobnie 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie opłucz i pokrój w niewielką kostkę filet z kurczaka. Dopraw go następnie delikatnie solą, pieprzem oraz 1/2 łyżeczki tymianku i curry. Bardzo dokładnie rozprowadź przyprawy, tak aby równomiernie pokryły wszystkie kawałki kurczaka. Następnie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie, niewielkie półksiężyce cebulę – rozgrzej solidnie oliwę na patelni.
Dodaj na patelnię cebulę i podsmaż ją około 2 minuty do zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je na patelnię i pozostaw na kolejne 2 minuty na gazie – zmniejsz ogień. Dodaj do pozostałych składników wcześniej przygotowanego kurczaka – podsmaż do zarumienienia mięsa około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę marchewkę – groszek odcedź z zalewy. Czerwoną paprykę umyj dokładnie i pokrój w cienkie, krótkie paseczki lub kosteczkę. Gdy mięso będzie już odpowiednio zarumienione dodaj na patelnię pozostałe przygotowane warzywa oraz 100 gram kaszy pęczak. Podsmaż całość jeszcze przez około 5 minut – co jakiś czas mieszając – po tym czasie dodaj na patelnię 250 ml bulionu.
Dopraw następnie całość delikatnie chili oraz dodaj 1 łyżkę sosu sojowego – dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. W międzyczasie możesz posiekać drobno szczypiorek – spróbuj również czy kaszotto jest odpowiednio doprawione. W razie konieczności dopraw je delikatnie solą i pieprzem.
Na koniec przełóż gotowe danie do miseczek lub głębokich talerzy. Każdą z porcji posyp następnie wcześniej przygotowanym szczypiorkiem. Podawaj do spożycia – najlepiej przyozdobione świeżą bazylią – gotowe – smacznego!