Koreczki imprezowe to świetna propozycja przekąsek na przyjęcia urodzinowe, imieninowe, sylwestra lub każdą inną okazję. Są szybki i proste w przygotowaniu, a jednocześnie dzięki możliwości wykorzystania bardzo dużej ilości składników w bardzo wielu różnych konfiguracjach w łatwy sposób możesz uzyskać bardzo różnorodne koreczki. Dodatkowo ich wielką zaletą jest prostota i szybkość spożycia – na raz. Do ich przygotowania konieczne są jedynie składniki, wykałaczki do ich połączenia i dużo kreatywności – najlepiej smakują we własnych sprawdzonych kompozycjach. Z naszym przepisem poznasz jedynie kilka propozycji ich przygotowania – do dzieła!
30 min ~50 sztuk
Składniki – koreczki imprezowe
Koreczki z łososiem
- Łosoś wędzony – 2 płaty
- Ser żółty – 15 gram
- Świeży ogórek – podobnie 15 gram
- Czarne oliwki – 10 sztuk
Koreczki z fetą
- Ser feta – 15 gram
- Papryka czerwona – podobnie 15 gram
- Świeży ogórek – podobnie 15 gram
- Zielone oliwki – 10 sztuk
Koreczki z kabanosem
- Kabanosy (ulubiony rodzaj) – 15 gram
- Ser żółty – podobnie 15 gram
- Ogórek konserwowy – podobnie 15 gram
- Pomidory koktajlowe – 2-3 sztuki
Koreczki z szynką dojrzewającą
- Szynka dojrzewająca (ulubiona) – 2 płaty
- Papryka czerwona – 15 gram
- Ogórek konserwowy – podobnie 15 gram
- Zielone oliwki – 10 sztuk
Koreczki z suszonymi pomidorami
- Suszone pomidory – 15 gram
- Ser feta – podobnie 15 gram
- Kabanos (ulubiony rodzaj) – podobnie 15 gram
- Zielone oliwki – 10 sztuk
Przygotowanie
Koreczki z łososiem
Przygotowania tego rodzaju koreczków rozpocznij od łososia. Rozdziel jego płaty na 2-3 centymetrowe kawałki, tak aby było możliwe ich zawinięcie i przebicie wykałaczką z dwóch stron. Następnie ser żółty pokrój w kosteczkę o około 1 centymetrowych krawędziach. Podobnie postąp z ogórkiem, oliwki natomiast w zależności od wielkości pozostaw w całości lub przekrój na pół. Koreczki wyglądają najlepiej nadziewane w kolejności: pierwsza część łososia, ser żółty, druga część łososia, ogórek, oliwka.
Koreczki z fetą
W tym przypadku zacznij od skrojenia papryki i ogórka w niedużą kosteczkę. Oliwki w zależności od wielkości pozostaw w całości lub przekrój na pół. Ser feta pokrój w kosteczkę o krawędziach około 1 centymetra. Dla dodania ciekawego efektu możesz wcześniej zamarynować fetę w ulubionych przyprawach z dodatkiem oliwy. Na koniec nadziewaj na wykałaczkę najpierw ser, następnie paprykę, ogórek i oliwkę.
Koreczki z kabanosem
Kabanosy pokrój w około 1 centymetrowe kawałki. Podobnie postąp z serem, ogórkiem i pomidorami. Wszystkie składniki powinny być podobnej wielkości. Następnie nadziewaj je rozpoczynając od ogórka, później kabanos, ser i na koniec pomidor – gotowe!
Koreczki z szynką dojrzewającą
W tym przypadku podziel najpierw szynkę na około 4 centymetrowe kawałki, tak aby swobodnie można było nadziać je z dwóch stron. Paprykę i ogórka posiekaj w około 1 centymetrową kostkę. Oliwki w zależności od wielkości pozostaw w całości lub przekrój na pół. Następnie nadziewaj najpierw szynkę z jednej strony, później paprykę i ogórek, szynkę z drugiej strony i na koniec oliwkę.
Koreczki z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory pokrój w około 1-2 centymetrowe kawałki. Oliwki pozostaw w całości lub przekrój na pół. Ser feta pokrój w centymetrową kosteczkę – możesz wcześniej zamarynować ją w ulubionych przyprawach i oliwie. Podobnie postąp z kabanosem krojąc go na około centymetrowe plasterki. Nadziewaj po kolei fetę, suszonego pomidora, kabanosa i oliwkę