Kotlety de volaille są bardzo popularną w naszych kuchniach propozycją na pożywny i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Istnieje wiele różnych pomysłów na ich przygotowanie, my prezentujemy najbardziej klasyczny z nich z wykorzystaniem masła. To właśnie dodatek delikatnego nadzienia wewnątrz kotleta stanowi o wyjątkowości tego dania. Obfita panierka i podpieczenie całości w piekarniku sprawiają, że danie staje się bardzo sycące. Świetnie również komponują się z dowolnymi dodatkami obiadowymi. Do ich przygotowania konieczny będzie tłuczek do mięsa, patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
40 min 2 sztuki
Składniki – kotlety de volaille
- Filer z kurczaka – podwójny (około 500 gram)
- Jaja – 2 sztuki
- Bułka tarta – 1/2 szklanki
- Mąka pszenna (opcjonalnie) – podobnie 1/2 szklanki
- Natka pietruszki lub świeży koperek – podobnie 1/2 pęczka
- Masło – 40 gram
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Wykałaczki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Na początek umyj dokładnie filety z kurczaka, rozkrój je wzdłuż dłuższej krawędzi, ale tak by nie rozdzielić ich na dwie części. Następnie rozłóż je na płaskiej powierzchni – najlepiej na deseczce kuchennej. Dopraw solą i pieprzem wedle własnego upodobania – szczypta na każdą stronę powinna wystarczyć.
Następnie przykryj je folią spożywczą (lub czymś co może ją zastąpić) i ubij tłuczkiem do mięsa. Postaraj się uzyskać w miarę możliwości kotlety o równomiernej grubości na całej powierzchni. Następnie umieść na każdym z nich po 20 gram masła – ważne, żeby masło znalazło się blisko jednej z krawędzi kotleta.
Masło przykryj solidną ilością natki pietruszki i zacznij zawijać pierwszy kotlet od strony, na której znalazły się dodatki. Gdy zawiniesz już całość mięsa możesz w razie potrzeby przekłuć je wykałaczkami, tak aby nie rozwinęły się podczas smażenia – podobnie postąp z drugim filetem.
Następnie w osobnych miseczkach umieść bułkę tartą, mąkę, a do trzeciej wbij jajka – wymieszaj solidnie. Rozgrzej solidnie patelnię, a w międzyczasie przygotuj kotlety. Każdego z nich obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, ponownie w mące, znów w jajku i na koniec obtocz równomiernie w bułce tartej.
Gotowe kotlety kładź na rozgrzaną wcześniej patelnię i smaż po około 30 sekund z każdej strony. Ważne, aby zarumieniły się równomiernie z każdej strony, a panierka stała się jednolita na całej powierzchni. Następnie zdejmij kotlety z patelni i umieść je w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku na kolejne 10 minut.
Po tym czasie twoje kotlety de volaille są gotowe. Podawaj je najlepiej od razu po przygotowaniu z ziemniakami i surówką – smacznego!