Kotlety jajeczne to bardzo proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne danie. Każdemu z pewnością przypadnie do gustu ich delikatność i wyrazisty smak. Jako dodatki obiadowe sprawdzą się tutaj z powodzeniem zarówno ziemniaki, jak i kasze lub ryż. Do kotletów idealnie pasować będą również praktycznie dowolne sałatki i surówki. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek oraz patelnia – do dzieła!
25 min ~5 sztuk
Składniki – kotlety jajeczne
- Jaja – 5 sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Bułka tarta – 1 łyżka
- Musztarda – podobnie 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 1 łyżka
- Śmietana 18% – podobnie 1 łyżka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od umieszczenia w niewielkim garnku 4 jajek oraz chłodnej wody. Wstaw następnie garnek na średni gaz i doprowadź do zagotowania – zmniejsz teraz ogień i pozostaw tak na 8-10 minut. Czas gotowania jest zależny oczywiście od wielkości jajek – te większe potrzebują nieco więcej, te mniejsze mniej.
W międzyczasie obierz i pokrój w niewielką kosteczkę cebulę – umieść w osobnej miseczce. Posiekaj również bardzo drobno natkę pietruszki – również ją umieść w miseczce. Dodaj do nich również po jednej łyżki bułki tartej, ulubionej musztardy, koncentratu pomidorowego i śmietany.
Gotowe jajka zdejmij z gazu, wystudź pod bieżącą wodą, obierz ze skorupki i pokrój w kosteczkę. Dodaj je do pozostałych składników – dopraw całość solidnie solą i pieprzem – wymieszaj bardzo dokładnie. Ważne, aby nie pozostawić żadnych dużych kawałków jajek, które mogłyby powodować rozpadanie się kotlecików.
Spróbuj teraz uformować w dłoniach jednego kotleta – jeśli masz z tym trudności dodaj do miseczki nieco bułki tartej – przygotuj również osobny talerz z bułką tartą do obtaczania. Rozgrzej teraz solidnie patelnię, formuj kotlety w dłoniach, obtaczaj w bułce i kładź je na patelnię.
Każdego z nich podsmaż po około 5 minut z każdej strony na niewielkim ogniu. Z wykorzystanych składników powinno uformować się przynajmniej 5 kotlecików. Gotowe kotlety zdejmij z patelni, rozłóż na porcje i podawaj do spożycia. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się tutaj ziemniaki, ryż lub kasza – smacznego!