Kotlety mielone z serem i pieczarkami to bardzo atrakcyjna odmiana tego uwielbianego chyba przez nas wszystkich dania. Jest to z pewnością jedna z bardziej klasycznych pozycji w naszych kuchniach. Dzięki dodatkowi pieczarek i sera kotlety mielone zyskują niesamowicie na swoim i tak wyjątkowym smaku. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy wyborny. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miseczka i patelnia – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – kotlety mielone z serem i pieczarkami
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) – 500 g
- Ser żółty – 100 g
- Pieczarki – 200 g
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Sucha kajzerka – podobnie 1 sztuka
- Bułka tarta – 5 łyżek
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek namocz suchą – delikatnie czerstwą – kajzerkę w miseczce z wodą. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój w niewielką kosteczkę pieczarki – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią przygotowane pieczarki i pozostaw na średnim ogniu na około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój również w kosteczkę cebulę, a ząbek czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj je na patelnie, zamieszaj i pozostaw do końca czasu na średnim ogniu. Gotową zawartość patelni zestaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Zetrzyj teraz na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz posiekaj natkę pietruszki. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w dużej miseczce, dodaj do nich mięso mielone oraz odciśniętą z wody kajzerkę. Dopraw zawartość miseczki solidną szczyptą soli i pieprzu oraz po jednej łyżeczce słodkiej papryki, majeranku i tymianku.
Na koniec wbij do miseczki jajko i wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj. Ważne, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę, w której wszystkie składniki rozłożą się równomiernie. Rozgrzej następnie bardzo solidnie patelnię, formuj w dłoniach kotlety, obtaczaj w bułce tartej i układaj je do smażenia.
Wielkość kotletów uzależnij od osobistych preferencji – warto jednak, aby nie były zbyt duże – pamiętaj, że od tego zależy czas jaki kotlety muszą spędzić na patelni. Każdego z nich smaż następnie po około 5-7 minut z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Gotowe kotlety zdejmuj z patelni – możesz je delikatnie odsączyć z tłuszczu.
Czynności te powtarzaj do wykorzystania całej zawartości miseczki. Kotlety podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – smakują wtedy najlepiej. Świetnie skomponują się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Idealnie sprawdzą się tutaj ziemniaki, kasze, ryże, a także ulubione surówki i sałatki – smacznego!