Krem z brokułów to przepyszna propozycja na przygotowanie zupy o zdecydowanie wiosennym charakterze. Niesamowite połączenie bulionu warzywnego z brokułem nadaje daniu wyjątkowego, niepowtarzalnego aromatu i smaku. Zastosowanie delikatne serka śmietankowego sprawi, że zupa nabierze cudownego kremowego charakteru. Dodatek nieco ostrzejszych przypraw przypadnie z pewnością do gustu każdemu miłośnikowi ostrzejszych smaków. Całość zmiksowana na krem i podana z – najlepiej domowymi – grzankami to gwarancja wybornego posiłku. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek lub dwa, aby przyspieszyć wykonanie przepisu – do dzieła.
90 min 2 porcje
Składniki – krem z brokułów
- Brokuł – 500 gram
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – 1 sztuka (około 20 cm)
- Seler naciowy – 1 łodyga
- Cebula – 1 sztuka
- Serek śmietankowy – 3 łyżeczki
- Czosnek -2 ząbki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania zacznij od wykonania bulionu warzywnego – jeśli korzystasz z jego gotowej wersji możesz od razu przejść do kolejnych kroków. W przeciwnym wypadku obierz i bardzo dokładnie umyj wszystkie warzywa składające się na włoszczyznę. Marchew i pietruszki możesz dodatkowo pokroić w nieco mniejsze kawałki – nalej do dużego garnka około 1.5 litra zimnej wody, wstaw na gaz.
Umieść w garnku wszystkie przygotowane warzywa, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz dodaj liście laurowe i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj bulion na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 60 minut od momentu zagotowania. W międzyczasie możesz pokroić w kosteczkę cebulę, a ząbki czosnku w plasterki.
Brokuł umyj bardzo dokładnie i podziel dodatkowo na mniejsze różyczki. W osobnym garnku rozgrzej nieco oliwy i dodaj do niego cebulę – smaż przez 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie czosnek i podsmaż całość jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do garnka brokuły – zamieszaj zawartość i po chwili zalej okoł 500 ml gotowego bulionu – pozostałą jego część możesz wykorzystać w inny, dowolny sposób.
Dodaj do garnka 1/2 łyżeczki curry oraz 1/3 chili – gotuj całość do miękkości brokułów – około 15 minut. Po tym czasie zestaw zupę z ognia – dodaj serek śmietankowy – zmiksuj na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Gotowy krem przełóż do miseczek lub talerzy – podawaj dodatkowo ze świeżą natką pietruszki oraz grzankami – smacznego!