Krewetki z makaronem to bardzo prosty, a jednocześnie nieco mniej standardowy pomysł na obiad. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników owoców mórz. Dobrze wysmażone krewetki z dodatkiem białego wina i makaron penne to idealne połączenie. Z pewnością tak podany obiad zasmakuje każdemu kogo nie odstraszają krewetki. Dodatek świeżo posiekanego czosnku i ulubionej ostrej papryczki sprawia, że danie to staje się niesamowitym doznaniem smakowym. Do jego przygotowania konieczna będzie głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – krewetki z makaronem
- Krewetki (mrożone) – 200 gram
- Makaron (penne) – 120 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryka pepperoni (lub chili) – 1/2 sztuki
- Cytryna – podobnie 1/2 sztuki
- Białe wino (półwytrawne) – 50 ml
- Natka świeżej pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek wyjmij z zamrażarki krewetki, opłucz je ciepłą wodą i umieść w miseczce na około 10 minut. W międzyczasie zagotuj osoloną wodę na makaron – ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Danie najlepiej smakuje z penne ugotowanym al dente więc odejmij od czasu gotowania około 2-3 minuty.
Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno – możesz również przecisnąć go przez praskę. Podobnie postąp z papryczką, a następnie rozgrzej bardzo dobrze głęboką patelnię. Dodaj na nią przygotowany czosnek i papryczkę – smaż tak przez 3 minuty na nieco większym ogniu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości patelni – po tym czasie zmniejsz ogień.
Wyjmij z wody krewetki i dokładnie je osusz na przykład za pomocą papierowych ręczników. Dodaj je na patelnię, osól i popierz delikatnie – smaż przez 10 minut na niewielkim ogniu. Co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni – zadbaj o to, aby krewetki przysmażyły się równomiernie.
Następnie zalej patelnię białym winem, zamieszaj i smaż do momentu jego całkowitego odparowania – nie powinno to trwać więcej niż 5-7 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 5 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość patelni.
Na koniec wyłóż gotowe danie na talerze i skrop je w zależności od upodobania sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny. Przed podaniem możesz jeszcze udekorować danie świeżą natką pietruszki. Posiłek możesz dodatkowo urozmaicić kilkoma kroplami sosu sojowego – smacznego!