Kurczak po tajsku to niewątpliwie jedna z bardziej rozpoznawanych i zdecydowanie pyszniejszych propozycji z kuchni wschodnich. Danie jest bogate w różnorodne składniki i stosunkowo zaawansowane pod względem kompozycji przypraw. Dodatkowo delikatne, niezbyt mocno wysmażone, a jednocześnie bardzo wyraziste w smaku mięso z kurczaka to niewątpliwa zaleta tej potrawy. Każdy miłośnik wschodnich smaków z pewnością zakocha się zarówno w jej aromatach, jak i intensywnych smakach, ale również pod względami wizualnymi. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – kurczak po tajsku
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Ryż – 200 g
- Seler naciowy – 2-3 łodygi
- Papryczka chili – 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Żółta pasta curry – 2 łyżeczki
- Maka ziemniaczana – podobnie 2 łyżeczki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżeczki
- Sos rybny lub ostrygowy – podobnie 2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Limonka
- Sezam
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę – około 2 cm, niekoniecznie regularną – filety z kurczaka. Dopraw je następnie solą i pieprzem – jak najbardziej równomiernie – oprósz mąką ziemniaczaną i umieść na rozgrzanej patelni. Podmaż na średnim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki mięsa odpowiednio się zarumieniły.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lud cienkie półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Papryczkę chili oraz łodygi selera naciowego skrój w małe plasterki. Dodaj następnie na patelnię przygotowaną cebulę, czosnek i papryczkę – podsmaż całość na większym ogniu przez 2 minuty.
Zmniejsz ogień i dodaj pozostałe przygotowane wcześniej składniki – zamieszaj i pozostaw na kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię również pastę curry, sos sojowy oraz sos rybny – bardzo dokładnie wszystko wymieszaj i zalej mleczkiem kokosowym. Pozostaw na niewielkim ogniu na 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie możesz ugotować już ryż – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej w formie al dente.
Po koniec czasu gotowania posiekaj drobno szczypiorek. Gotowy ryż przełóż do miseczek lub na talerze, dodaj do każdej porcji po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Skrop je następnie sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki – w zależności od upodobania. Przyozdób następnie każdą porcję przygotowanym szczypiorkiem oraz posyp szczyptą sezamu – gotowe – smacznego!