Kurczak słodko-kwaśny to z pewnością jedno z najpopularniejszych orientalnych dań z kurczaka. Swoją wyjątkowość zawdzięcza cudownemu połączeniu smaków bardzo różnorodnych składników. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj oczywiście delikatne drobiowe mięso oraz kawałki ananasa. Nieodłącznymi elementami sosu słodko-kwaśnego są natomiast cukier trzcinowy oraz ocet – najlepiej ryżowy. Dodatkowo zastosowanie świeżo wyciśniętego soku z limonki nada potrawie jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Do wykonania przepisu konieczne będzie jedynie patelnia oraz przygotowanie ulubionego dodatku – najlepiej komponuje się tutaj oczywiście ryż – zaczynajmy!
35 min 2 porcje
Składniki – kurczak słodko kwaśny
- Filet z kurczaka – 1 większa sztuka
- Ananas – 4 plastry
- Marchew – 2 średnie sztuki
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Kukurydza – 100 g
- Przecier pomidorowy – podobnie 100 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Cukier trzcinowy – 3 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana – podobnie 3 łyżeczki
- Ocet ryżowy – 4 łyżki
- Limonka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia w kosteczkę lub niewielkie podłużne kawałki kurczaka. Dopraw go następnie solidną szczyptą soli i pieprzu – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią kurczak – smaż przez około 5 minut na większym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj zawartości patelni, tak aby kawałki mięsa przysmażyły się równomiernie.
W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Pod koniec smażenia kurczaka dodaj je na patelnię – zamieszaj i pozostaw na kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w krótkie, cienkie paseczki. Marchewki obierz i pokrój w zależności od wielkości w plasterki lub na mniejsze kawałki – kukurydzę odsącz z zalewy. Dodaj następnie na patelnię najpierw cebulę – podsmaż 2 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie pozostałe przygotowane warzywa oraz przecier pomidorowy – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, pozostaw na wolnym ogniu 5 minut.
W międzyczasie pokrój ananasa na plastry, a te z kolei na mniejsze – mniej więcej kwadratowe – kawałki – dodaj na patelnię. W osobnej miseczce wymieszaj ocet, cukier trzcinowy oraz wyciśnięty sok z limonki – wystarczy kilkanaście kropli. Przelej zawartość miseczki na patelnię – dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut na niewielkim ogniu. W połowie tego czasu dodaj do całości mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody dla zagęszczenia sosu.
Ponownie wszystko wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu przez ostatnie 5 minut. Przez cały ten czas mieszaj zawartość patelni – możesz teraz również spróbować potrawy. W razie konieczności dopraw ją solą i pieprzem – niezbyt mocno. Na koniec przełóż gotowe danie na talerze lub do miseczek i podawaj z ulubionym dodatkiem – najlepiej ryżem – smacznego!