Kurczak w sosie śmietanowo-serowym z makaronem to niesamowicie atrakcyjne zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi danie. Wyjątkowa kompozycja wyraziście doprawionego mięsa drobiowego, makaronu i cudownie aromatycznego sosu z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wymagających. Danie jest przy tym wyjątkowo smakowite i w pełni sycące – idealne na obiad dla całej rodziny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
40 min 3 porcje
Składniki – kurczak w sosie śmietanowo-serowym z makaronem
- Filet kurczaka – 1 sztuka
- Makaron wstążki – 200 g
- Pieczarki – podobnie 200 g
- Serek topiony (ulubiony) – 100 g
- Śmietana 30% – 150 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 sztuka
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Ostra papryczka (np. pepperoni) – podobnie około 2 cm
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i pokrojenia w krótkie – około 1-2 cm – paski kurczaka. Dopraw go następnie jak najbardziej równomiernie słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem – rozgrzej patelnię. Umieść na niej przygotowane mięso i podsmaż na średnim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie, podłużne piórka, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno – dodaj na patelnię i zmniejsz ogień. Obierz i następnie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach imbir – również dodaj go na patelnię. Możesz już teraz zagotować również delikatnie osoloną wodę na makaron – przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki lub nieco drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk. Dodaj je na patelnię – przypraw delikatnie solą i pieprzem – zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj teraz na patelnię podzielony na mniejsze kawałki serek topiony, śmietankę oraz pozostałe przyprawy wraz z pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po tym czasie serek powinien w pełni się roztopić – spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw go dodatkowo solą i pieprzem. Gotowy makaron odcedź i przełóż na talerze, dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość zawartości patelni, przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia.