Leczo z kurczakiem to jedna z naszych ulubionych odmian tej wyśmienitej potrawy. Bogaty bukiet warzyw i szeroki zestaw przypraw w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym to kompozycja, która wydobywa z dania niewiarygodnie pyszne aromaty i smaki. Leczo świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny – prosta w przygotowaniu i w pełni sycąca. Całość sprowadza się jedynie do pokrojenia składników i pozostawienia na kilka chwil na patelni. Danie jest bardzo wyraziste w smaku zarówno dzięki składnikom warzywnym, jak i przyprawą – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – leczo z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – 2 sztuki
- Pieczarki – 250 gram
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 10 gram
- Cebula – 1 duża lub 2 mniejsze
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 2 łyżeczki
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sol i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj i pokrój w kostkę – około 1-2 centymetrową – filet z kurczaka. Dopraw następnie mięso solidną szczyptą soli i pieprzu oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Postaraj się następnie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka jak najbardziej równomiernie całym zestawem przypraw – rozgrzej patelnię.
Dodaj przygotowane mięso na patelnię – początkowo na średnim ogniu – pozostaw na około 5 minut co jakiś czas mieszając. Ważne, aby kurczak przysmażył się odpowiednio ze wszystkich stron, ale niezbyt mocno – wystarczy delikatne zarumienienie. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę – dodaj na patelnię. Podobnie postąp z ząbkami czosnku – posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – również dodaj na patelnię.
Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem. W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę wszystkie papryki – dodaj do zawartości patelni. Pieczarki pokrój natomiast w niewielkie plasterki – lub jeśli jest taka konieczność nieco drobniej – dodaj na patelnię, wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie umyj i pokrój w niewielką kostkę cukinię – nie musisz jej obierać. Dodaj ją następnie na patelnię razem z przecierem pomidorowym, koncentratem, pozostałymi przyprawami oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut – do momentu aż cukinia będzie miękka.
Na koniec spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą lub pieprzem. Gotowe leczo przełóż do miseczek i podawaj najlepiej od razu do spożycia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj świeże pieczywo – smacznego!