Makaron smażony z warzywami i serem to bardzo wyjątkowa pod wieloma względami propozycja obiadowa świetnie nadająca się na sycący posiłek dla całej rodziny. Danie jest wspaniałą kompozycją bardzo różnorodnych składników. Zastosowanie dość szerokiego zestawu warzyw w połączeniu z pieczarkami podsmażonych wraz z dodatkiem cebuli i czosnku to wyborne połączenie. To wszystko w cudownym sosie pomidorowym przyprawionym wyrazistymi przyprawami z delikatnym dodatkiem chili wydobywa z potrawy wspaniałe smaki i aromaty. Dodatkowo zastosowanie swojego ulubionego rodzaju makaronu sprawi, że danie każdemu z pewnością przypadnie do gustu, a jednocześnie stanie się bardzo sycące. Do jego wykonania konieczna będzie duża, głęboka patelnia oraz garnek – zaczynajmy!
45 min 2 porcje
Składniki – makaron smażony z warzywami i serem
- Makaron – 150 gram
- Pieczarki – 100 gram
- Kukurydza – podobnie 100 gram
- Przecier pomidorowy – podobnie 100 gram
- Czosnek – 1 ząbek
- Cebula – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 niewielka sztuka
- Papryka żółta – podobnie 1 niewielka sztuka
- Ser żółty – 75 gram
- Papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój cebulę w kosteczkę lub cienkie półksiężyce – w zależności od osobistych preferencji. Rozgrzej solidnie oliwę na patelni i dodaj na nią cebulę – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu do delikatnego zeszklenia. Ząbek czosnku również obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię, podsmaż około 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
Pieczarki umyj bardzo dokładnie, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi i pokrój w plasterki lub drobniej gdy korzystasz z większych sztuk. Dodaj je następnie na patelnię, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu, wymieszaj – pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie umyj obydwie papryki i pokrój je w cienkie około 2 centymetrowe paski – dodaj na patelnię. Kukurydzę odcedź, a ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach – pozostaw na razie na boku. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę w garnku. Dodaj do niego makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Dodaj następnie na patelnię kukurydzę – pozostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników przecier pomidorowy oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili oraz zioła prowansalskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Pod koniec tego czasu odcedź gotowy już zapewne makaron i dodaj go na patelnię. Ponownie dokładnie wymieszaj – pozostaw na ostatnie 5 minut – spróbuj i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Gotowe danie rozłóż do miseczek lub na talerze i podawaj od razu do spożycia przyozdobione startym żółtym serem, świeżą bazylią lub natką pietruszki – smacznego!