Makaron z brokułem w sosie kokosowym to niesamowicie prosta i jednocześnie wyjątkowo pyszna propozycja obiadowa. Mało skomplikowana lista składników nie oznacza niewielkiej atrakcyjności tej potrawy. Delikatny brokuł podduszony wraz z makaronem w równie delikatnym mleczku kokosowym to połączenie, które każdemu powinno przypaść do gustu. Dodatek wyrazistych przypraw nada całości bardzo atrakcyjnych smaków i aromatów. Przy tym wszystkim danie jest dodatkowo pozbawione mięsa dzięki czemu świetnie wkomponuje się w większość wymagających tego diet. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie dwa garnki i głęboka patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z brokułem w sosie kokosowym
- Makaron (najlepiej muszelki) – 150 gram
- Brokuł – około 200 gram
- Kukurydza – 100 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Mleczko kokosowe – 250 ml
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Imbir – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj lekko osoloną wodę w dwóch garnkach – po jednym dla makaronu oraz brokułu. W międzyczasie podziel tego drugiego na mniejsze – w zależności od upodobania – różyczki. Następnie bardzo dokładnie opłucz je na sitku pod bieżącą wodą. W jednym z garnków umieść następnie wybrany makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowanie – najlepiej al dente.
W drugim garnku z kolei umieść przygotowane różyczki brokułu i gotuj je około 7 minut. Czas ten może nieco różnić się w zależności od wielkości różyczek – postaraj się, aby one również nie były rozgotowane. Brokuły powinny docelowo być lekko chrupiące – dlatego koniecznie nadzoruj ich stan podczas gotowania.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce lub kosteczkę cebulę, a kukurydzę odsącz z zalewy. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią cebulę – podsmaż 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia. Następnie już – oczywiście jeśli są gotowe – odcedź brokuły i makaron – dodaj je na patelnię wraz z kukurydzą.
Całość zalej następnie mleczkiem kokosowym oraz dodaj przyprawy: ostrą i słodką paprykę, kurkumę i imbir. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj je przyozdobione świeżym liskiem bazylii lub natką pietruszki – smacznego!