Makaron z jajkiem to danie z pewnością dalekie od wykwintności, mało spektakularne i niewiele wymagające. Jest przy tym jednak niesamowicie przepysznym posiłkiem, który smakiem zdecydowanie nadrabia wszystkie pozostałe aspekty. Danie jest jednocześnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu – każdy bez problemów poradzi sobie nie angażując się nad wyraz w proces realizacji przepisu. To wszystko składa się na bardzo atrakcyjną propozycję na sycący posiłek idealny dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w te dni, kiedy nie chcemy na gotowanie poświęcać zbyt wiele czasu. Do jego przygotowania konieczny będzie garnek, w którym ugotujesz spaghetti oraz patelnia – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – makaron z jajkiem
- Makaron spaghetti – 150 gram
- Jajka – 4 sztuki
- Ser żółty – 40 gram
- Szczypiorek – pęczek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotuj makaron – zagotuj w tym celu osoloną wodę w garnku. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli preferujesz makaron al dente odejmij od czasu gotowania nieco ponad 1 minutę. Następnie odcedź makaron na sitku, przelej chłodną wodą i pozostaw chwilę, tak aby solidnie obciekł. W międzyczasie rozgrzej porządnie patelnię.
Do osobnej miseczki wbij wszystkie jajka – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – rozmieszaj. Na rozgrzana patelnię dodaj ugotowane spaghetti, rozprowadź je równomiernie po całej jej powierzchni. Pozostaw tak na niedużym ogniu na około 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
Po tym czasie dodaj na patelnie wcześniej przygotowane jajko – całość bardzo dokładnie wymieszaj. Smaż tak do momentu odpowiedniego ścięcia się jajek cały czas intensywnie mieszając. Dzięki temu jajko nie zetnie się w większych kawałkach i idealnie, równomiernie wymiesza się z makaronem.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek – będzie idealny do końcowego przyozdobienia dania. Jako dodatek doskonale sprawdzą się również ulubione świeże warzywa. Gotowy makaron z jajkiem przełóż podzielony na porcje na talerze, posyp szczypiorkiem i podawaj od razu do spożycia – koniecznie ciepły – smacznego!