Makaron z łososiem i szpinakiem to nieco mniej standardowy pomysł na przygotowanie bardzo ciekawego dania. Każdy miłośnik potraw zawierających rybny dodatek powinien czuć się tutaj w pełni usatysfakcjonowany. Danie idealnie sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny. Jest przy tym stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Kompozycja szpinaku i łososia to połączenie gwarantujące wspaniały smak całej potrawy. Dodatek czosnku i kilku kropel cytryny zapewnia niepowtarzalny aromat i jeszcze wyrazistszy smak. Wszystko to w połączeniu z ulubionym makaronem – polecamy gorąco tagliatelle – pozwala na uzyskanie zaskakująco wybornego dania. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z łososiem i szpinakiem
- Makaron (najlepiej tagliatelle) – 100 gram
- Łosoś wędzony – 200 gram
- Szpinak – 100 gram
- Śmietanka 30% – podobnie 100 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pozostaw do obcieknięcia – najlepiej na sitku – liście szpinaku. Następnie odetnij od filetu z łososia skórę i pokrój go w kosteczkę lub cienkie podłużne paski – w zależności od upodobania. Delikatnie dosól i popierz – wystarczy po solidnej szczypcie na całość – rybę.
Rozgrzej następnie niewielką ilość oliwy na patelni. Ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię. Przesmaż 2 minuty na średnim ogniu po czym zmniejsz ogień do minimum. Dodaj następnie szpinak i smaż tak całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut. Szpinak powinien już wtedy zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość.
W międzyczasie możesz już zacząć przygotowywać makaron. W tym celu zagotuj wodę w garnku, osól ją i dodaj makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – jeśli preferujesz (gorąco polecamy) makaron al dente, odejmij od czasu wskazanego w instrukcji 2 minuty. Gotowy makaron odcedź, przelej chłodną wodą, aby się nie posklejał i odstaw na chwilę na bok.
Dodaj następnie na patelnię kawałki łososia – przesmaż delikatnie przez 2-3 minuty. Dodaj do zawartości patelni 100 ml śmietanki i poczekaj do momentu jej zagotowania. Umieść wtedy na patelni również wcześniej przygotowany makaron – smaż co jakiś czas mieszając koleje 5 minut. W razie konieczności możesz teraz dodatkowo delikatnie doprawić całość.
Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu do spożycia. Całość świetnie skomponuje się dodatkowo ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny – smacznego!