Makaron z szynką, pieczarkami i mozzarellą to znakomita propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a mnogość zastosowanych składników sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Z pewnością danie zostanie bardzo gorąco przyjęte przez miłośników makaronów – szczególnie przy użyciu jego ulubionego rodzaju. Wyborny smak i aromat potrawy zapewnią pieczarki, świeżo starty czosnek oraz dodatkowo delikatnie stopiona mozzarella. Całość udekorowana świeżą natką pietruszki prezentuje się bardzo smakowicie. Do wykonania przepisu konieczna będzie duża głęboka patelnia, garnek do ugotowania makaronu oraz dodatkowo garnek do podduszenia pieczarek – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – makaron z szynką, pieczarkami i mozzarellą
- Makaron (ulubiony rodzaj – u nas pappardelle) – 200 gram
- Pieczarki – podobnie 200 gram
- Mozzarella – 100 gram
- Szynka konserwowa – 60 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Śmietanka 30% – 200 ml
- Masło – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki (świeża)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść łyżeczkę masła w garnku i postaw je na niewielkim gazie. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki – jeśli są zbyt duże możesz oczywiście pokroić je drobniej. Dopraw je delikatnie sola i pieprzem – dodaj do garnka jeśli mało się już rozpuściło. Duś tak na wolnym ogniu pod przykryciem około 5-7 minut.
Następnie obierz i posiekaj drobno cebulę oraz zetrzyj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią cebulę – smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty do jej delikatnego zeszklenia. Następnie dodaj do cebuli czosnek, zmniejsz ogień i pozostaw tak na około 5 minut – zamieszaj co jakiś czas.
Jeśli pieczarki są już gotowe przełóż je na patelnię do reszty składników. Następnie zagotuj w garnku osoloną wodę i dodaj do niego makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – pamiętaj, że jeśli preferujesz makaron al dente to odejmij od czasu gotowania około 2 minuty.
Szynkę konserwową pokrój w cienkie – około 0.5-1 centymetrowe podłużne paski. Dodaj je na patelnię, a następnie wlej na nią również śmietankę. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki – w razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Jeśli makaron jest już gotowy odcedź go i również umieść na patelni. Pozostaw tak całość pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowaniem mozzarelli – w zależności od upodobania możesz to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku dodaj pokrojoną w plastry mozzarellę na patelnię, pozostaw pod przykryciem na 2-3 minuty. Jak tylko ser rozpuści się wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – podawaj danie od razu po przygotowaniu.
W drugim przypadku pokrój mozzarellę w drobną kostkę, gotowe danie wyłóż z patelni na talerze. Obsyp je następnie z wierzchu mozzarellą – powinna zaraz po podaniu delikatnie się przytopić. Całość udekoruj świeżą natką pietruszki – smacznego!