Mięso mielone zapiekane z kalafiorem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Połączenie delikatnie przyprawionego mięsa mielonego z delikatnym kalafiorem wraz z cudownym sosem i serem to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest przy tym naprawdę w pełni sycące i świetnie nada się na główny posiłek dnia. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duże naczynie żaroodporne – do dzieła!
40 min 3 porcje
Składniki – mięso mielone zapiekane z kalafiorem
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) – 500 g
- Kalafior (może być mrożony) – podobnie 500 g
- Żółty ser (ulubiony) – 150 g
- Śmietana 30% – podobnie 250 g
- Jajka – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 niewielkie sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przełożenia mięsa mielonego do osobnej miseczki. Dopraw je następnie delikatnie solą i pieprzem oraz połową łyżeczki bazylii, słodkiej i ostrej papryki oraz tymianku. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na razie na boku. Obierz teraz i pokrój w cienkie półksiężyce obydwie cebule.
Ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej solidnie patelnię. Umieść na niej następnie cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zarumienienia. Dodaj na patelnię czosnek – podsmaż kolejne 5 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec tego czasu dodaj na patelnię przygotowane wcześniej mięso.
Zamieszaj solidnie zawartość patelni i pozostaw na niewielkim ogniu na około 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę i przygotuj w niej kalafiora. Jeśli korzystasz z mrożonej jego wersji wykonaj instrukcję z opakowania – w przypadku świeżego gotuj go jedynie około 10 minut.
Zmieszaj teraz w osobnej miseczce śmietanę, jajka oraz pozostałe przyprawy – ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść następnie zawartość patelni w naczyniu żaroodpornym wraz z odcedzonymi kawałkami kalafiora. Całość zalej przygotowanym sosem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz około 10-15 minut – pod koniec tego czasu posyp całość obficie startym żółtym serem. Gotowe danie przełóż na talerze lub do miseczek. Każdą z porcji przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!