Muffiny z płynnym białkiem jaj to świetna propozycja śniadaniowa o bardzo wyjątkowym charakterze. Bogata lista składników sprawia, że posiłek jest niesamowicie atrakcyjne pod względami smakowymi. Delikatna mozzarella i pyszna szynka – ulubiona z tych długodojrzewających – w połączeniu z podsmażonymi warzywami to gwarancja wybornego smaku potrawy. Niewielki dodatek papryczki chili na pewno przypadnie do gustu miłośnikom nieco ostrzejszych dań. Dodatkowo zastosowanie płynnych białek jaj kurzych zapewnia muffinom bogatych pokładów substancji odżywczych, a tak przygotowany posiłek będzie idealnym, pełnowartościowym śniadaniem. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, forma do muffin i piekarnik – do dzieła!
25 min 6 sztuk
Składniki – muffiny z płynnym białkiem jaj
- Płynne białko jaj kurzych – 250 ml
- Szynka długo dojrzewająca – 3 plasterki
- Czerwona papryka – 20 gram
- Kukurydza – podobnie 20 gram
- Mozzarella – podobnie 20 gram
- Pomidory koktajlowe – 2 sztuki
- Papryczka chili – odrobina
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj i pokrój w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidory koktajlowe. Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno, a kukurydzę odsącz. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane warzywa – smaż przez kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie szynkę podziel na mniejsze kawałki, a mozzarellę zetrzyj na tarce.
Gdy warzywa na patelni będę już miękkie przełóż je do miseczki i dodaj do nich również 250 ml płynnego białka jaj kurzych. Wszystko to delikatnie dopraw solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj.
Formę posmaruj oliwą z oliwek – dzięki temu muffiny nie przywrą i uda się je swobodnie wyjąć przed spożyciem. Na dnie ułóż przygotowane wcześniej kawałki szynki oraz mozzarellę. Następnie przelej na nie zawartość miseczki – poziom białka może sięgać niemalże do pełnego wypełnienia formy.
Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni i włóż do niego formę – piecz około 10-15 minut pilnując, aby muffiny nie przypiekły się zbytnio. W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i na koniec przyozdób nim gotowe muffiny. Przełóż je na talerze i podawaj od razu po przygotowaniu do spożycia – smacznego!