Naleśniki z serem to świetna propozycja na przygotowanie śniadania na słodko. Cudowne ciasto naleśnikowe z pysznym – nieco słodszym – nadzieniem to idealne połączenie. Całości dopełniają owoce i delikatne oprószenie cukrem pudrem – pycha! Danie świetnie sprawdzi się jako słodkie, sycące śniadanie idealne na początek dnia. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min ~8 sztuk
Składniki – naleśniki z serem
- Jajka – 4 jajka
- Mąka pszenna – 200 g
- Mleko – 500 ml
- Twaróg półtłusty – 400 g
- Cukier – 1 łyżka
- Maliny – 100 g
- Cukier waniliowy – 1 łyżka
- Cukier puder – podobnie 1 łyżka
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od wykonania ciasta na naleśniki. W dużej, wysokiej miseczce umieść najpierw mąkę, mleko, łyżkę cukru, 2 łyżki oliwy oraz wbij do nich jajka. Wszystko to zmiksuj następnie na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut i przystąp do przygotowywania nadzienia.
W osobnej miseczce umieść twaróg oraz po jednej łyżce cukru pudru i cukru waniliowego. Możesz również dodać do nadzienia maliny lub w zależności od osobistych preferencji przyozdobić nimi dopiero gotowe naleśniki. Zawartość miseczki bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie.
Możesz już teraz przystąpić do smażenia naleśników – rozgrzej w tym celu bardzo solidnie patelnię. Wylewaj na nią następnie odpowiednią ilość ciasta, tak aby zakryło całą jej powierzchnię. Jednocześnie naleśniki nie powinny być zbyt cienkie, aby nie rozrywały się przy zawijaniu.
Każdego z naleśników smaż po około 1 minucie z każdej strony – po drugiej może być to nieco krótszy czas. Bardzo istotne, aby naleśniki nie przypiekły się zbyt mocno – jeśli będą sztywne trudno będzie je zawijać. Czynności te powtarzaj do wykorzystania całości ciasta – gotowe naleśniki odkładaj najlepiej na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z tłuszczu.
Nałóż następnie na połowę każdego z naleśników nadzienia i zawijaj je najpierw na pół wzdłuż lini nadzienia. A następnie w drugą stronę, aby uzyskać trójkąciki – powtarzamy dla wszystkich sztuk. Na koniec każdego z naleśników posyp delikatnie cukrem pudrem i ewentualnie przyozdób owocami – gotowe – smacznego!