Pancakes na mleku z płynnym białkiem to nasza kolejna propozycja na przygotowanie pysznego, pełnego wartościowych substancji odżywczych i w pełni sycącego posiłku. Danie świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie dające energię potrzebną na początek dnia. Idealnie będzie pasowało również na drugą odsłonę najważniejszego posiłku dnia do spożycia na przykład w pracy. Zastosowanie płynnych białek jaj kurzych oraz jogurtu naturalnego zapewnia ogromną dawkę koniecznych nam do poprawnego funkcjonowania składników odżywczych. Dodatkowo wykorzystanie owoców – malin i borówek – dostarczy potrawie dużych ilości witamin i wybornego, orzeźwiającego smaku. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, blender i mikser – do dzieła!
30 min 15 sztuk
Składniki – pancakes na mleku z płynnym białkiem
- Płynne białko – 100 gram
- Jogurt grecki – podobnie 80 gram
- Mleko kokosowe – podobnie 80 gram
- Mąka – 110 gram
- Erytrytol – 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon – podobnie 1 łyżeczka
- Kakao (opcjonalnie) – podobnie 1 łyżeczka
- Maliny – 25 gram
- Borówki – podobnie 25 gram
Przygotowanie
Na początek w mniejszej miseczce umieść mąkę – najlepiej przesypaną przez sitko – po dwie łyżeczki erytrytolu i proszku do pieczenia oraz jedną cynamonu. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie.
W drugiej miseczce – nieco większej – umieść po 80 gram mleka kokosowego i jogurtu naturalnego oraz 100 gram płynnych białek jaj kurzych – również dokładnie wymieszaj. Następnie do większej miseczki przesyp zawartość mniejszej i bardzo intensywnie wymieszaj połączoną zawartość.
Możesz z powodzeniem wykorzystać do tego mikser – ważne, aby finalnie uzyskać jak najbardziej jednolitą i gładką masę. Nie powinny w niej znajdować się żadne większe grudki posklejanej mąki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię delikatnie posmarowaną oliwą z oliwek.
Wylewaj gotowe ciasto na patelnię najlepiej z wykorzystaniem łyżki lub przystosowanego do tego naczynia – na przykład miseczki z dzióbkiem. Placuszki smaż najpierw po około 1.5 minuty z jednej strony, a gdy ciasto od spodu zarumieni się przełóż je i smaż kolejną minutę z drugiej strony.
W międzyczasie możesz umyć porządnie borówki i maliny i dodać je do blendera. Część owoców możesz pozostawić do końcowego udekorowania gotowych pankejków. Zawartość blendera zmiksuj na jednolitą masę i pozostaw do ostatniej fazy przygotowywania przepisu.
Gotowe placuszki wykładaj bezpośrednio na talerze – na koniec polej je obficie przygotowanym w blenderze musem z owoców i jogurtu. Opcjonalnie oprósz całość delikatnie kakao i przyozdób świeżymi owocami – gotowe – smacznego!