Papryka faszerowana kaszą i warzywami meksykańskimi to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie tego popularnego posiłku. Istnieje wiele różnych pomysłów na dania z faszerowanych papryk, a to z pewnością należy do jednych z bardziej wyjątkowych. Kompozycja kaszy z tradycyjnymi warzywami meksykańskimi przyprawionymi solidnie chili pozwala na uzyskanie intensywnego i charakterystycznego aromatu oraz bardzo wyrazistego smaku. Propozycja obowiązkowa dla miłośników nieco bardziej ostrych potraw. Do jej przygotowania konieczna będzie głęboka patelnia, naczynie żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – papryka faszerowana kaszą i warzywami meksykańskimi
- Czerwona papryka – 4 sztuki
- Kasza gryczana – 100 gram
- Warzywa meksykańskie w sosie chili – 400 gram – gotowa mieszanka lub:
- Czerwona fasola – 100 gram
- Kukurydza – podobnie 100 gram
- Pomidory krojone – podobnie 100 gram
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Papryczka chili – połowa niewielkiej sztuki
- Kminek – pół łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól i pieprz
- Cebula – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek zagotuj garnek osolonej wody i ugotuj w nim kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zajmij się warzywami meksykańskimi – jeśli masz gotową mieszankę przejdź od razu do kolejnego kroku.
W przeciwnym wypadku odcedź najpierw fasolę, kukurydzę i pomidory – umieść je w osobnej miseczce. Następnie posiekaj drobno papryczkę chili i umieść ją również w miseczce razem z koncentratem, kminkiem i oliwą. Dopraw delikatnie solą i szczyptą pieprzu, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę, a następnie rozgrzej solidnie patelnię. Umieść cebulę na patelni na średnim ogniu na 2-3 minuty do momentu zeszklenia. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj na patelnię warzywa – smaż przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Odcedź w międzyczasie kaszę gryczaną i przygotuj papryki. W tym celu odkrój ostrożnie górną ich część, a następnie wydrąż z ich wnętrza gniazda niesienne. W zależności od upodobania możesz je dodatkowo przekroić wzdłuż na pół. Dodaj kaszę na patelnię w celu wymieszania z pozostałymi składnikami i przełóż gotowy farsz do wnętrza papryk.
Następnie nasmaruj niedużą ilością oliwy naczynie żaroodporne i umieść w nim gotowe papryki. Postaraj się ustawić je w taki sposób, aby nie przewróciły się i można było je swobodnie wyjąć po pieczeniu. Wstaw całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut.
Pamiętaj, żeby nadzorować pieczenie i sprawdzać co jakiś czas czy farsz lub papryki nie przypiekają się zbyt mocno. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj przyozdobione świeżą bazylią – smacznego!