Pasta jajeczna z awokado to niewątpliwie jedna z ciekawszych i zdecydowanie bardziej atrakcyjnych propozycji przygotowania dodatku do pieczywa. Delikatne awokado i jajka w połączeniu z nieco bardziej wyrazistymi smakami czosnku i czerwonej cebuli sprawią, że każdy bez wątpienia znajdzie tutaj coś dla siebie. Całość idealnie wkomponuje się jako śniadanie nawet dla najbardziej wymagających z nas. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek – do dzieła!
20 min 4 porcje
Składniki – pasta jajeczna z awokado
- Awokado – 1 sztuka
- Cytryna – podobnie 1 sztuka
- Jajka – 2 sztuki
- Czerwona cebula – 1/2 niewielkiej sztuki
- Majonez – 1 łyżka
- Czosnek suszony – 1 płaska łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek – koniecznie na twardo. W tym celu umieść jajka w garnku lub rondelku, zalej je chłodną wodą i wstaw na gaz. Od momentu zagotowania wody pozostaw jajka na gazie przez 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Większe sztuki potrzebują nieco więcej czasu niż te mniejsze.
W międzyczasie umyj i obierz awokado – następnie przekrój je wzdłuż pestki na pół i usuń ją. Całość miąższu pokrój następnie w kostkę i umieść w osobnej miseczce. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w kosteczkę – dodaj do awokado. Szczypiorek posiekaj drobno i umieść również w miseczce. Gotowe już zapewne jajka zdejmij z gazu i delikatnie przestudź.
Obierz je ze skorupek i pokrój w kosteczkę podobną wielkością do awokado. Tak przygotowane jajka umieść również w miseczce. Dodaj do niej także jedną płaską łyżeczkę suszonego czosnku oraz dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Dodaj następnie do całości łyżkę majonezu oraz łyżeczkę oliwy – wymieszaj bardzo dokładnie.
Na koniec wyciśnij do miseczki – w ilości zgodniej z osobistymi preferencjami, najlepiej kilkanaście kropel – sok z cytryny. Wszystko ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Podawaj do spożycia ze świeżym pieczywem najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!