Pasztet warzywny z ciecierzycą to świetna, wegetariańska propozycja na przygotowanie tej pysznej, uwielbianej przez większość z nas potrawy. Wspaniała kompozycja kaszy, ciecierzycy i warzyw z wyrazistymi przyprawami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie idealnie sprawdzi się jako ciekawa propozycja na świąteczny stół. Pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa lub po prostu jako przekąska. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek, podłużna forma do pieczenia i piekarnik – zaczynajmy!
100 min 4 porcje
Składniki – pasztet warzywny z ciecierzycą
- Kasza jaglana – 125 g
- Ciecierzyca – podobnie 125 g
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Bulion warzywny – 500 ml
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – 2 cm
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej następnie w garnku nieco oliwy i dodaj do niego najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty i dodaj czosnek wraz z imbirem.
Po kolejnych 2-3 minutach dodaj do garnka również przygotowane warzywa – pozostaw na około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i dodaj do garnka bulion warzywny. Dopraw całość sosem sojowym, słodką i ostrą papryką, oregano oraz bazylią.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj kaszę jaglaną wraz z ciecierzycą. Pozostaw całość na gazie przez około 15 minut. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć bulion – jeśli tak się nie stanie możesz jego resztki odparować. Dodaj jajko i zmiksuj następnie zawartość garnka z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką masę.
Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopniu – podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Postaraj się, aby rozłożyła się jak najbardziej równomiernie po całej jej powierzchni. Włóż ją następnie do piekarnika i piecz około 50-60 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy – przestudź go nieco – i podawaj do spożycia – smacznego!