Pita z kurczakiem to przepyszny, a jednocześnie prosty i szybki w wykonaniu przepis na bardzo pożywny posiłek. Jest idealnym pomysłem na obiad dla calej rodziny, każdemu zasmakuje ta wspaniała kompozycja warzyw i kurczaka doprawiona wybornym, lekkim sosem. Do wykonania przepisu będzie konieczna jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy !
35 min 2 sztuki
Składniki – pita z kurczakiem
- Kurczak (filet) – 200 gram
- Pita – 2 sztuki
- Sałata lodowa – podobnie 1 sztuka (wykorzystamy jednak tylko kilka liści)
- Kukurydza – 100 gram
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Pomidor (najlepiej malinowy) – 1-2 sztuki
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Suszony czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Realizację przepisu rozpocznij najlepiej kilka godzin wcześniej, a nawet wieczorem poprzedniego dnia od przygotowania marynaty. W tym celu w miseczce wymieszaj bardzo dokładnie oliwę z oliwek oraz przyprawy: słodką paprykę majeranek, sól i pieprz.
Następnie umyj bardzo dokładnie filet z kurczaka i pokrój go w kostkę – mogą to być również bardziej podłużne, cienkie kawałki. Wszystkie obtocz w marynacie i pozostaw w lodówce – im dłużej mięso będzie przebywało w marynacie tym wyrazistszym jej smakiem i aromatem przeniknie.
Ząbki czosnku bardzo dokładnie posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej dobrze patelnię i umieść na niej czosnek – smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wcześniej przygotowane mięso z kurczaka. Smaż tak około 10-15 minut na średnim ogniu do momentu przysmażenia się z każdej strony oraz osiągnięcia miękkości w środku. Jeśli lubisz bardziej wysmażone mięso możesz oczywiście zdecydować się na nieco dłuższe smażenie lub użyć mocniejszego ognia.
W międzyczasie pokrój obie cebule w półksiężyce. Następnie odsącz kukurydzę, pomidory pokrój w kostkę, a z sałaty wybierz kilka świeżych liści i umyj je. Następnie przygotuj sos – w tym celu umieść w miseczce jogurt naturalny. Dodaj do niego oregano, suszonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem – dokładnie wymieszaj.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika włóż pity na około 3-4 minuty, tak aby dobrze się nagrzały, ale nie przypiekły. Po tym czasie wyjmij pity z piekarnika – najpierw posmaruj ich środek sosem z jogurtu. Następnie włóż do środka mięso z patelni, dołóż pokrojone warzywa, na koniec dodaj porwane kawałki sałaty – gotowe !