Placek po węgiersku to bardzo klasyczna i lubiana przez zdecydowaną większość z nas propozycja obiadowa. Wyborny gulasz w połączeniu z sycącym i niepowtarzalnym plackiem ziemniaczanym to połączenie idealne. Potrawa jest przy tym niesamowicie aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie i z miłą chęcią przypomni sobie smaki placka po węgiersku. Do jego przygotowania konieczna będzie odpowiednia porcja gulaszu po węgiersku i patelnia – zaczynajmy!
25 min 2 sztuki
Składniki – placek po węgiersku
- Gulasz węgierski – 1/2 porcji z naszego przepisu
- Ziemniaki – 1 kg
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Śmietana 18% – 100 ml
- Oregano – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania, umycia i starcia na tarce o jak najmniejszych oczkach ziemniaków. Pozostaw je następnie na kilka minut na sitku, aby odciekła z nich woda. W międzyczasie podobnie postąp z cebulą – obierz ją i zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Przełóż następnie starte ziemniaki – wyciskając je jak najbardziej z soków – do dużej miseczki.
Dodaj do niej również cebulę, mąkę oraz wbij jajko. Na koniec dodaj do pozostałych składnich po solidnej szczypcie soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę oregano. Wszystko to następnie bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki wymieszały się jak najbardziej równomiernie. Rozgrzej patelnię i umieść na niej połowę przygotowanej na placki masy.
Rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni patelni i smaż na niezbyt mocnym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie przełóż placek na drugą stronę i podsmaż nieco krócej aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie podgrzej już gulasz węgierski. Gotowy placek zdejmij z patelni i połóż najlepiej na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z tłuszczu.
Podobnie postąp z resztą zawartości miseczki i przygotuj w ten sposób drugi placek. Gotowe, odsączone placki przełóż na talerz i dodaj na ich środek odpowiednią porcję gulaszu. Każdy placek zawiń następnie na pół, polej sowicie śmietaną i przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki – gotowe – smacznego!