Pomidory w śmietanie to jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych. Cudowne połączenie pomidorów z delikatną śmietaną to kompozycja, która z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Poza dodatkiem cebuli jedynymi przyprawami są tutaj sól i pieprz. Jednocześnie nie potrzeba nic więcej – potrawa jest wyjątkowo smakowita w tak prostym wydaniu. Pomidory w śmietanie świetnie sprawdzą się jako dodatek do praktycznie dowolnego dania obiadowego. Idealnie będą pasowały szczególnie do dań z mięsem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je do innego rodzaju posiłków. Przy tym wszystkim są niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu – całość sprowadza się jedynie do pokrojenia składników i odpowiedniego ich przyprawienia. Pomidory mogą również śmiało stanowić przekąskę imprezową lub grillową – każdy chętnie ich skosztuje. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i odpowiednio duża do pomieszczenia ich wszystkich miseczka – do dzieła!
10 min 2 porcje
Składniki – pomidory w śmietanie
- Pomidor – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Śmietana 18% – 150 ml
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą pomidory. W zależności od upodobania i jakości warzyw możesz pozostawić je ze skórką lub wyparzyć je chwile we wrzątku i obrać ze skórki. Tak przygotowanie pomidory pokrój następnie w kostkę – najlepiej około 1 centymetrową – oczywiście nie musi być bardzo regularna.
Obierz następnie cebulę i posiekaj ją w kosteczkę lub cienkie piórka. Podobnie postąp z białą częścią cebuli dymki, a szczypiorek posiekaj drobno. Umieść następnie wszystkie tak przygotowane składnie w odpowiednio dużej miseczce. Dodaj do niej również 150 ml śmietany i dopraw solą i pieprzem.
Wszystko to bardzo dokładnie – ale delikatnie, aby nie rozgnieść zbyt mocno pomidorów – wymieszaj. Spróbuj następnie całości i w razie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Pomidory w śmietanie możesz podawać od razu do spożycia lub odstawić na jakiś czas do lodówki. Schłodzone będą smakowały jeszcze lepiej – gotowe – smacznego!