Potrawka z kurczaka to niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie wprost przepyszna propozycja obiadowa. Delikatne mięso drobiowe, ulubione warzywa i wyraziste przyprawy to gwarancja wyjątkowego posiłku. Wszystko to podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi – ziemniakami, ryżem, czy kaszą – zapewnią w pełni sycący posiłek idealny dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek do ugotowania ryżu – do dzieła!
50 min 4 porcje
Składniki – potrawka z kurczaka
- Ćwiartka kurczaka – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Zielony groszek – 200 g
- Ryż (ulubiony) – podobnie 200 g
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 500 ml
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Chili – około 3 cm
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Kminek – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od ugotowania mięsa i marchewki – najlepiej oczywiście przygotować je razem z bulionem. W przeciwnym wypadku umieść kurczaka i pokrojoną na nieco mniejsze kawałki marchewkę w garnku i zalej wodą tuż ponad ich poziom – dopraw dodatkowo solą. Wstaw na średni gaz i gotuj około 20 minut od momentu zagotowania wody.
W międzyczasie obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach, a cebulę pokrój w półksiężyce. Gotowego kurczaka przestudź delikatnie, oddziel mięso od kości i dopraw je połową przygotowanej słodkiej i ostrej papryki oraz kurkumy.
Rozgrzej teraz patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę, czosnek i imbir – podsmaż na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie zmniejsz nieco ogień i dodaj przygotowane wcześniej mięso i pokrojoną w paseczki marchewkę – smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj teraz groszek, zalej całość bulionem, dodaj pozostałe przyprawy i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 15 minut.
W międzyczasie w osobnym garnku przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ryż. Posiekaj również w cienkie plasterki papryczkę chili i dodaj ją pod koniec na patelnię. W zależności od osobistych preferencji i potrzeby możesz zagęścić zawartość patelni mąką. Na koniec spróbuj potrawy i wrazie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Gotowy ryż odcedź i podziel na odpowiednie porcje lub dodaj również na patelnię – w zależności od upodobania. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerz i podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!