Pulpety w sosie pomidorowym to pyszna propozycja obiadowa idealna dla całej rodziny. Delikatne pulpety z mięsa drobiowego we wspaniałym w smaku i aromacie sosie pomidorowym każdemu powinny przypaść do gustu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i idealnie komponuje się z większością dodatków obiadowych oraz warzywami. Pulpety wysmażone z czosnkiem i cebulą to wyśmienite połączenie i gwarancja niezapomnianego smaku. Dodatek zmielonej kolendry, majeranku i suszonej papryki jeszcze bardziej uwydatnia walory tego dania. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – do dzieła!
35 min 4 porcje
Składniki – pulpety w sosie pomidorowym
- Mięso mielone (np. z indyka) – 0.5 kg
- Pomidory krojone – 400 gram
- Mleko kokosowe – 250 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Kolendra – 0.5 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 0.5 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zajmij się przygotowaniem mięsa – umieść je najlepiej w odpowiednio dużej miseczce. Jeśli wykorzystujesz kolendrę w ziarenka zgodnie z naszymi zaleceniami rozgnieć ją w moździerzu na pył. Aromat świeżo rozgniecionych ziaren kolendry jest bardzo wyjątkowy i niepowtarzalny.
Jeśli nie masz moździerza możesz do tego celu wykorzystać np. woreczek spożywczy – umieść w nim ziarna kolendry. Następnie połóż je na stabilnej, płaskiej powierzchni – np. deseczce kuchennej – rozgnieć ziarenka tłuczkiem do mięsa – gotowe.
Wbij następnie do miseczki jajko i dodaj połowę przygotowanych przypraw: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki majeranku i 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry – wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie i odstaw na chwilę na bok.
Teraz rozgrzej dobrze oliwę na patelni, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem cebuli i czosnku. Obierz je, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę – czosnek znacznie drobniej lub nawet przeciśnij go przez praskę.
Dodaj cebulę na patelnię i podsmaż ją 2-3 minuty do zeszklenia. Po tym czasie dodaj do niej czosnek i przesmaż jeszcze dodatkowo 2 minuty – zmniejsz ogień. Zawartość patelni natomiast przełóż do wcześniej przygotowanego mięsa – wymieszaj całość.
Następnie ulep w dłoniach okrągłe pulpety ugniatając odpowiednią ilość mięsa – tyle ile mieści się w zaciśniętych dłoniach. Gotowe pulpety układaj patelni – podsmaż je równomiernie z każdej strony do delikatnego zarumienienia.
Po tym czasie dodaj na patelnie krojone pomidory, mleczko kokosowe oraz pozostałe przyprawy – dopraw delikatnie solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Duś zawartość patelni przez około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszaj starając się zanurzyć pulpety w sosie odpowiednio długo z każdej strony. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj z ulubionymi dodatkami – smacznego!