Roladki z kurczaka w sosie serowym to niesamowicie wyjątkowa i jednocześnie atrakcyjna propozycja na przygotowanie pysznego posiłku. Podpieczenie delikatnego mięsa drobiowego w połączeniu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą daje nam wyborny efekt końcowy. Zarówno pod względami aromatycznymi, jak i smakowymi tak przygotowane roladki nie mają sobie równych. Dodatkowo okraszenie ich przepysznym sosem serowym każdemu z nas z pewnością przypadnie do gustu. Roladki podane z ulubionym dodatkiem obiadowym pozwalają na uzyskanie niezwykle sycącego dania idealnego na obiad. Do wykonania przepisu konieczna będzie garnek, patelnia i piekarnik – do dzieła!
55 min 4 porcje
Składniki – roladki z kurczaka w sosie serowym
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Szpinak – 400 g
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Mozzarella – 50 g
- Żółty ser (najlepiej Cheddar) – około 200 g
- Śmietana 30% – 50 ml
- Mleko – 100 ml
- Masło – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mąka – 1 czubata łyżka
- Gałka muszkatołowa – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Roladki
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę oraz posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Rozgrzej solidnie masło na patelni i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do lekkiego zeszklenia. Dodaj następnie połową przygotowanego czosnku i podsmaż całość kolejne 2 minuty na niewielkim ogniu.
W międzyczasie dokładnie opłucz i osusz szpinak oraz odsącz suszone pomidory – dodaj je na patelnię. Podsmaż około 5 minut cały czas mieszając, a gdy szpinak będzie już gotowy dodaj na patelnię mozzarellę oraz po solidnej szczypcie wszystkich przypraw. Całość pozostaw na minimalnym ogniu na kolejne 2-3 minuty.
W międzyczasie umyj filety z kurczaka, osusz się i rozbij na cienkie – około 1 cm – duże kotlety. Pamiętaj, aby w razie potrzeby pozbyć się również niechcianych żyłek i tłuszczu. Posmaruj je następnie oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy, słodkiej i ostrej papryki. Na koniec umieść na środku każdego z filetów po połowie zawartości patelni i zawiń wzdłuż dłuższego boku – zepnij wykałaczkami. Gotowe roladki umieść następnie w wysmarowanym oliwą lub masłem naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu na około 20-25 minut.
Sos serowy
Możesz teraz śmiało zająć się przygotowaniem sosu serowego. W tym celu zetrzyj na tarce ser żółty – najlepiej i najbardziej klasycznie pasuje tutaj Cheddar. Następnie umieść w garnku mleko, śmietankę oraz przygotowany ser i wstaw na średniej mocy gaz. Gdy ser się już rozpuści dodaj do garnka pozostałą część czosnku oraz pozostałych przypraw – dokładnie wszystko wymieszaj.
Postaraj się nie doprowadzać do zagotowania sosu, gdy będzie gotowy zacznij powoli, systematycznie dodawać do niego mąki cały czas mieszając. Doprowadź go do konsystencji, która będzie najbardziej Ci odpowiadała, odstaw z gazu i przełóż najlepiej do osobnej miseczki.
Na koniec wyjmij gotowe roladki z piekarnika i pokrój je w grube plastry. Polej je następnie obficie sosem serowym – możesz również podać je oddzielnie. Każdą z porcji przyozdób również świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – najlepiej ryżem lub ziemniakami – gotowe – smacznego!