Ryż z kurczakiem po kubańsku to bardzo ciekawa – z naszej perspektywy nieco egzotyczna – propozycja na przygotowanie posiłku. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z ryżem i wyrazistymi przyprawami to zawsze gwarancja wybornego smaku. Dodatkowo całość duszona w bulionie z dodatkiem pomidorowych aromatów sprawia, że danie każdemu przypadnie z pewnością do gustu. Całości dopełnia delikatnie przesmażony ryż ugotowany bezpośrednio w potrawie – posiłek jest zdecydowanie w pełni sycący. Do jego wykonania konieczne będą dwie patelnie – większa, głęboka oraz mniejsza do usmażenia samych pieczarek – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – ryż z kurczakiem po kubańsku
- Podudzia kurczaka – 3 sztuki
- Ryż – 200 g
- Pieczarki – 100 g
- Kukurydza – podobnie 100 g
- Papryka konserwowa – podobnie 100 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bulion drobiowy – 250 ml
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj podudzia kurczaka i oddziel mięso od kości. Pokrój je następnie na niewielkie – około 2 cm – kawałki, mogą być bardzo nieregularne. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Pieczarki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki lub nieco drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk.
Rozgrzej następnie oliwę na dwóch patelniach. Na większą z nich dodaj najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie przygotowany wcześniej czosnek – pozostaw na patelni przez kolejne 2 minuty. W międzyczasie na drugiej patelni umieść pieczarki – dopraw delikatnie solą i pieprzem – pozostaw na kilka minut na średnim ogniu do zarumienienia.
Na pierwszą patelnię dodaj następnie przygotowane mięso kurczaka oraz surowy ryż, zamieszaj i pozostaw na kilka minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie odsącz z zalewy kukurydzę oraz pokrój w kosteczkę paprykę konserwową. Gdy kawałki kurczaka zarumienią się ze wszystkich stron dodaj na patelnię również bulion drobiowy.
Dopraw całość kurkumą, oregano i ostrą papryką – zamieszaj i pozostaw na około 10-15 minut pod uchyloną pokrywką. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników pieczarki, kukurydzę oraz paprykę wraz z koncentratem i przecierem pomidorowym. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ostatnie 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie danie jest gotowe – przełóż je na talerze lub do miseczek i podawaj do spożycia – smacznego!