Ryż z tofu curry to kolejna świetna propozycja na przygotowanie wyśmienitego, pełnego wyjątkowych smaków i aromatów posiłku pozbawionego składników odzwierzęcych. W niczym to jednak nie ujmuje atrakcyjności potrawy, a wręcz przeciwnie – efekt jest wyborny. Delikatne tofu przygotowane ze sporą ilością przypraw, sosu sojowego i dodatkiem miodu zasmakuje zapewne każdemu. Wszystko to razem z warzywami podsmażone w towarzystwie mleczka kokosowego to bardzo ciekawa kompozycja. W połączeniu z ulubionym rodzajem ryżu uzyskujemy pysze, w pełni sycące i wartościowe danie. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – ryż z tofu curry
- Tofu (najlepiej naturalne) – 200 gram
- Ryż (najlepiej basmati) – 100 gram
- Mleczko kokosowe – podobnie 100 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1/2 średniej sztuki
- Sos sojowy – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Curry – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/3 łyżeczki
- Natka pietruszki
Przygotowanie
Na początek umieść w miseczce wszystkie składniki na marynatę. Dodaj najpierw 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę miodu, a następnie cynamon i po 1/2 łyżeczki curry oraz słodkiej i ostrej papryki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jak najbardziej jednolitej konsystencji. Tofu pokrój w niewielką kosteczkę i umieść w osobnej miseczce – dodaj do niej pozostałą część curry oraz słodkiej i ostrej papryki..
Postaraj się jak najbardziej równomiernie rozprowadzić przyprawy po wszystkich kawałkach tofu – rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj na nią przygotowane tofu i podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy tofu zarumieni się delikatnie dodaj na patelnię marynatę – dokładnie wymieszaj – pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut.
W międzyczasie może zagotować w garnku lekko osoloną wodę – przygotuj w nim ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej al dente. Cebule obierz i pokrój w cienkie półksiężyce – dodaj na patelnię i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 3-4 minuty – do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie paseczki paprykę, a pomidory w kosteczkę – możesz wcześniej sparzyć je we wrzątku, aby łatwiej pozbyć się skórki.
Dodaj je następnie do pozostałych składników wraz z mleczkiem kokosowym. Pozostaw wszystko na patelni przez około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W połowie tego czasu gdy wytworzy się już kremowy sos dodaj do niego 2 łyżki sosu sojowego – zamieszaj. Na koniec spróbuj gotowej potrawy i w razie konieczności może doprawić ją dodatkowo sosem sojowym.
Gotowy już zapewne ryż odcedź i rozłóż następnie na talerze lub do miseczek. Dodaj do każdej porcji odpowiednia ilość zawartości patelni, przyozdób świeżo posiekana natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!