Sałatka andaluzyjska z tuńczykiem – prosta, szybka w wykonaniu, wyjątkowo pyszna – jeden z naszych ulubionych pomysłów na przygotowanie dodatku obiadowego. Cudowna kompozycja ulubionych warzyw, jajka i tuńczyka to gwarancja wybornego smaku. Dodatek delikatnego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Sałatka świetnie pasować będzie do praktycznie każdego posiłku – również podana później po schłodzeniu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania jajek i odpowiednio dużą do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka andaluzyjska z tuńczykiem
- Sałata (ulubiona) – kilka dużych liści
- Tuńczyk – 100 g
- Kukurydza – podobnie 100 g
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Jajko – podobnie 2 sztuki
- Ocet winny – 1 łyżka
- Ocet balsamiczny – podobnie 1 łyżka
- Miód – podobnie 1 łyżka
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie sałatki rozpocznij od umieszczenia jajek w garnku z chłodną wodą – wstaw na średni gaz. Od momentu zagotowania wody pozostaw jajka na ogniu przez 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Większe sztuki będą potrzebowały nieco dłuższego gotowania, aby z pewnością były przygotowane na twardo – mniejsze nieco krótszego.
W międzyczasie dokładnie umyj i podziel na mniejsze kawałki sałatę. Zielonego ogórka umyj i pokrój w ćwiartki plasterków – w zależności od osobistych preferencji możesz również obrać go ze skóry. Kukurydzę oraz tuńczyka odsącz z zalew, a tego drugiego podziel dodatkowo na niewielkie kawałki.
Czerwoną cebulę posiekaj w krótkie, cienkie piórka, a pomidory w kosteczkę. W osobnym naczyniu wymieszaj również po jednej łyżce miodu, octu balsamicznego i winnego oraz solidną szczyptę soli i pieprzu. Gotowe już zapewne jajka zdejmij z gazu, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Umieść następnie w dużej miseczce najpierw przygotowaną sałatę, a następnie pozostałe składniki w dowolnej konfiguracji. Całość polej następnie sosem i zamieszaj delikatnie. Na koniec przyozdób całość posiekanym drobno koperkiem i podawaj do spożycia. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego posiłku – równie wybornie będzie smakowała schłodzona – smacznego!