Sałatka brokułowa z fetą to bardzo prosta, szybka w wykonaniu i mało angażująca potrawa. Chrupiący brokuł w połączeniu z fetą, jajkami i delikatnym sosem zasmakują z pewnością większości z nas. Dodatkowo podana ze świeżym pieczywem świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i najlepiej dwa garnki do równoległego gotowania brokułu i jajek – zaczynajmy!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka brokułowa z fetą
- Brokuł – 1 sztuka
- Ser feta – 150 g
- Jogurt naturalny – podobnie 150 g
- Kukurydza – podobnie 150 g
- Jaja – 2 sztuki
- Filet kurczaka – 1 sztuka
- Rzodkiewka (pęczek) – podobnie 1 sztuka
- Cytryna – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Majonez – 2 łyżki
- Płatki migdałowe / sezam / czarnuszka
- Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i podzielenia na mniejsze różyczki brokułu. Gotuj go następnie w lekko osolonej wodzie około 7-10 minut w zależności od osobistych preferencji. Polecamy nieco krótszy czas gotowania – brokuł jest wtedy wyśmienicie chrupiący.
W tym samym czasie możesz również ugotować jajka na twardo. Gotuj je około 8-10 minut w zależności od wielkości – te większe potrzebują nieco więcej czasu, mniejsze mniej. W międzyczasie dokładnie umyj i oczyść filet kurczaka, a następnie pokrój go w podłużne – około 2 cm – kawałki.
Dopraw je wszystkie jak najbardziej równomiernie przyprawą gyros – rozgrzej patelnię. Umieść na niej mięso i smaż na średnim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając, tak aby zarumieniło się na złocisto. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbek czosnku – dodaj na patelnię.
W osobnej miseczce umieść następnie jogurt naturalny, majonez i kilkanaście kropel cytryny – bardzo dokładnie wymieszaj i w zależności od osobistych preferencji dopraw solą i pieprzem. Odcedź z zalewy kukurydzę, a rzodkiewki pokrój w kosteczkę lub plasterki. Umieść je w dużej miseczce wraz z gotowym już zapewne kurczakim i pokrojoną w kostkę fetą.
Brokuła odcedź i pozostaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Jajka schłódź pod zimną wodą, obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystko to dodaj do miseczki, delikatnie wymieszaj i polej przygotowanym wcześniej sosem. Podawaj do spożycia jako dodatek obiadowy lub samodzielny posiłek najlepiej od razu po przygotowaniu – samacznego!