Sałatka warzywna z kurczakiem to jedna z bardziej lubianych i rozpoznawanych propozycji na przygotowanie tego typu posiłku. Delikatne, wyraziście przyprawione mięso drobiowe w towarzystwie bardzo szerokiego bukietu warzyw sprawia, że każdy z nas znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością rozsmakuje się w ich połączonych smakach. Sałatka sprawdzi się świetnie jako dodatek do praktycznie dowolnego dania, ale podana na przykład ze świeżym pieczywem może śmiało posłużyć za samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża miska – do dzieła!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka warzywna z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka (około 250 g)
- Sałata rzymska – podobnie 1 sztuki
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki
- Kukurydza – 75 g
- Groszek – podobnie 75 g
- Ogórek kiszony – 3-4 sztuki
- Majonez – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – podobnie 2 łyżki
- Czosnek suszony – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj, osusz i pokrój w kosteczkę filet z kurczaka. Dopraw go następnie delikatnie solą i pieprzem oraz słodką papryką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po wszystkich kawałkach mięsa. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią kurczaka – podsmaż na średnim ogniu przez około 7 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie dokładnie umyj sałatę rzymską, podziel ją na mniejsze kawałki i umieść na spodzie dużej miski na sałatkę. Następnie umyj i pokrój w kosteczkę lub cienkie, podłużne paski czerwoną paprykę – dodaj do miseczki. Zielonego ogórka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki i również umieść w miseczce.
Odsącz z zalewy kukurydzę i groszek – dodaj zmieszane ze sobą do pozostałych składników. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę, podobnie skrój ogórki kiszone i utwórz z nich kolejną warstwę sałatki. Na koniec umieść w miseczce gotowego już zapewne kurczaka – po delikatnym wystudzeniu. W osobnej miseczce zmieszaj teraz majonez, jogurt naturalny i suszony czosnek – dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową sałatkę możesz podać w tak przygotowanej formie z sosem w oddzielnej miseczce. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby dodać sos bezpośrednio do pozostałych składników, a nawet wymieszać dokładnie całość. Sałatkę podawaj jako dodatek do innych dań lub samodzielny posiłek – najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!