Sałatka warzywna z kurczakiem i fetą to bardzo prosta w wykonaniu i niesamowicie smakowita propozycja przygotowania posiłku. Delikatne mięso kurczaka marynowane w wyrazistych przyprawach każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Stosunkowo szeroki bukiet warzyw sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Całość świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy praktycznie do dowolnego dania. Z dodatkiem świeżego pieczywa sałatka może również śmiało posłużyć jako samodzielny posiłek – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – sałatka warzywna z kurczakiem i fetą
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Ser feta – 200 g
- Kukurydza – 100 g
- Pomidory koktajlowe – około 10 sztuk
- Rzodkiewka – pęczek
- Brokuł – 200 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Jogurt naturalny – 5 łyżeczek
- Majonez – podobnie 5 łyżeczek
- Suszony czosnek – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1/3 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/3 łyżeczki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek – najlepiej przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do wykonywania przepisu – zamarynuj mięso z kurczaka. W tym celu umyj najpierw bardzo dokładnie filet pod bieżącą wodą, a następnie pokrój go w kosteczkę – około 1-2 cm. Dopraw solidną szczyptą soli i nieco mniejszą pieprzu – w miseczce umieść następnie 3 łyżki oliwy i przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kurkumę i majeranek.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozprowadziły się równomiernie w marynacie. Umieść następnie kawałki kurczaka w miseczce i obtocz je jak najdokładniej w przyprawach. Całość pozostaw na przynajmniej godzinę w lodówce – oczywiście lepiej, aby były to 3-4 godziny.
Pod koniec tego czasu możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Zagotuj lekko osoloną wodę i ugotuj w niej podzielonego na mniejsze różyczki brokuła – około 5 minut. W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj lub przyciśnij przez praskę ząbki czosnku. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na niej czosnek oraz imbir – podsmaż na średnim ogniu około 2 minuty cały czas delikatnie mieszając. Dodaj następnie na patelnie kurczaka i smaż około 10 minut do równomiernego zarumienienia ze wszystkich stron. W międzyczasie ser feta odsącz z wykorzystaniem papierowego ręcznika i pokrój w kostkę podobnej wielkości do kurczaka.
Pomidory koktajlowe i rzodkiewkę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy, a szczypiorek posiekaj drobno. W osobnej miseczce umieść następnie po pięć łyżeczek jogurtu naturalnego i majonezu, dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Wszystko to bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na razie na boku.
Gotowego już zapewne kurczaka zdejmij z patelni i delikatnie przestudź. Następnie umieść wszystkie składniki w dużej miseczce, dodaj sosu i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec przyozdób całość szczypiorkiem i podawaj do spożycia. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, a z wykorzystaniem świeżego pieczywa może stanowić samodzielny posiłek – smacznego!