Sałatka z kaszy kuskus i warzyw to bardzo prosty i szybki w wykonaniu posiłek. Jednocześnie jest niesamowicie wyjątkowa i wyrazista pod względami smakowymi. Wyborna kasza kuskus przygotowana z wykorzystaniem bulionu w połączeniu z szerokim zestawem warzyw każdemu powinna zdecydowanie zasmakować. Dodatkowo podanie sałatki ze świeżym pieczywem gwarantuje samodzielny w pełni sycący posiłek. Świetnie sprawdzi się ona również jako dodatek do praktycznie dowolnego dania – komponuje się tutaj idealnie. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miseczka do wymieszania wszystkich składników – zaczynajmy!
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka z kaszy kuskus i warzyw
- Kasza kuskus – 250 g
- Bulion warzywny – podobnie 250 ml
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Papryczka chili – około 1-2 cm
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Czarne oliwki – podobnie kilkanaście sztuk
- Czosnek (suszony) – 1 łyżeczka
- Oregano (suszone) – podobnie 1 łyżeczka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść kaszę kuskus w miseczce i zalej ją gorącym bulionem – najlepiej delikatnie ponad jej poziom. Odstaw następnie miseczkę na około 10 minut do momentu wchłonięcia bulionu i napęcznienia kaszy. W międzyczasie odsącz z zalewy kukurydzę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka. Pomidory koktajlowe przekrój na ćwiartki, a oliwki w zależności od upodobania posiekaj drobno lub na plasterki.
Czerwoną paprykę pokrój z kolei w cienkie, krótkie paseczki – chili natomiast posiekaj bardzo drobno. W odpowiednio dużej miseczce umieść następnie gotową już zapewne kaszę. Dodaj do niej następnie wszystkie przygotowane wcześniej warzywa oraz po łyżeczce suszonego czosnku i oregano. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i w zależności od upodobania skrop sokiem z cytryny.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie. Spróbuj i w razie konieczności dopraw sałatkę delikatnie solą i pieprzem. Na koniec przełóż po odpowiedniej porcji do miseczek – każdą z nich skrop oliwą i udekoruj natka pietruszki. Sałatkę podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem – razem będą się komponować wręcz idealnie – smacznego!