Sałatka z kurczaka i selera naciowego to bardzo smakowita i wyjątkowa propozycja na przygotowanie pysznego dania. Cudowna kompozycja delikatnego kurczaka z szerokim wachlarzem zastosowanych warzyw, słodkiego ananasa i wyrazistego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Sałatka z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego dania obiadowego, ale równie dobrze możesz wykorzystać ją jako samodzielny, w pełni sycący posiłek – wszystko zależy od Ciebie! Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie niewielka patelnia i odpowiednio duża – pozwalająca na swobodne wymieszanie składników – miska – do dzieła!
20 min
4 porcje

Składniki – sałatka z kurczaka i selera naciowego
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Seler naciowy – 3-4 łodygi
- Ananas – podobnie 3-4 krążki
- Sałata (ulubiona – najlepiej lodowa lub rzymska) – podobnie 3-4 liście
- Rukola – solidna garść
- Kukurydza – 100 g
- Majonez – 2 łyżki
- Jogurt naturalny – podobnie 2 łyżki
- Parmezan (opcjonalnie) – podobnie 2 łyżki startego sera
- Przyprawa do kurczaka – podobnie 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania kurczaka. Umyj w tym celu i dokładnie oczyść filet – osusz go z wykorzystaniem papierowego ręcznika – rozgrzej oliwę na patelni. Dopraw mięso jak najbardziej równomiernie ulubioną przyprawą do kurczaka i umieść na rozgrzanej patelni.
Smaż kurczaka około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając zawartość patelni. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i pozostaw jeszcze na kilka minut w zależności od upodobania do poziomu podsmażenia mięsa. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie półksiężyce łodygi selera naciowego.
Sałatę umyj bardzo dokładnie i porwij na mniejsze kawałki – również zgodnie z własnymi upodobaniami. Liście rukoli obmyj pod bieżącą wodą i umieść wraz z pozostałymi składnikami w dużej misce. Kukurydzę odsącz i dodaj do pozostałych warzyw – podobnie postąp z ananasem dodatkowo krojąc go na mniejsze kawałki – najlepiej podobne wielkością do kurczaka.
W osobnej miseczce zmieszaj pod dwie łyżki majonezu i jogurtu naturalnego – dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj bardzo dokładnie. Możesz teraz zetrzeć również na tarce o najmniejszych oczkach ser – najlepiej sprawdzi się tu parmezan. Na koniec umieść wszystkie przygotowane składniki w misce.
Dodaj również gotowego już zapewne kurczaka przygotowanego na patelni. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj – polej przygotowanym sosem i posyp obficie parmezanem. W razie potrzeby możesz oczywiście doprawić całość dodatkowo niewielką ilością soli i pieprzu – gotowe – smacznego!

