Sałatka z kurczakiem i ananasem jest jedną z naszych ulubionych propozycji na przygotowanie sałatki. Delikatne mięso drobiowe z naturalną słodyczą ananasa to wyjątkowo pyszne połączenie. Dodatkowo zastosowanie szerokiego bukietu warzyw – szczególnie selera naciowego – nadaje potrawie niesamowicie aromatycznego i smakowitego charakteru. Całości dopełnia delikatny sos jogurtowo-majonezowy, po prostu coś pysznego. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża miska – do dzieła!
20 min
4 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i ananasem
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Ananas – 1/2 sztuki lub 1 puszka
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona fasola – podobnie 100 g
- Sałata lodowa – 4 duże liście
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Jogurt naturalny – 4 łyżki
- Majonez – podobnie 4 łyżki
- Przyprawa do kurczaka lub gyros – 1 czubata łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od kurczaka – umyj go dokładnie i pokrój w niewielkie, około 1-2 cm kawałki. Dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą gyros – jak najbardziej równomiernie. Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej patelnię. Umieść na niej następnie czosnek i kurczaka – podsmaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając zawartość.
Ważne, aby kawałki kurczaka podsmażyły się delikatnie ze wszystkich stron – na koniec zdejmij patelnię z gazu i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie możesz odcedzić i pokroić jeśli to konieczne ananasa – najlepiej w kawałki podobnej wielkości co kurczak. Jeśli natomiast korzystasz ze świeżego owocu obkrój najpierw jego twardą, zewnętrzną część. Następnie pokrój go w plastry – około 1 cm grubości – a na koniec w kawałki.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedź z zalewy, a selera naciowego pokrój w cienkie plasterki. Liście sałaty lodowej umyj dokładnie i podziel na niewielkie kawałki, a szczypiorek posiekaj drobno. W osobnej miseczce umieść następnie po 4 łyżki jogurtu naturalnego i majonezu – dopraw delikatnie solą i pieprzem – wymieszaj bardzo dokładnie.
Na koniec umieść w dużej miseczce wszystkie przygotowane składniki poza szczypiorkiem. Dodaj do nich sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby rozprowadził się on równomiernie po składnikach. Całość przyozdób na koniec obficie szczypiorkiem i podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do innego posiłku – smacznego!