Sałatka z kurczakiem i świderkami to bardzo prosta i jednocześnie niesamowicie smakowita propozycja przygotowania dodatku obiadowego. Cudowne połączenie starannie dobranych warzyw, awokado, świderków i wyraziście przyprawionego kurczaka każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całość podana w delikatnym sosie czosnkowym komponuje się wręcz idealnie. Dodatkowo danie podane w nieco większych porcjach możne śmiało stanowić samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, garnek do ugotowania makaronu i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – zaczynajmy!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka z kurczakiem i świderkami
- Filet z kurczaka – około 150 g
- Makaron świderki – podobnie około 150 g
- Sałata lodowa – kilka dużych liści
- Awokado – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Ogórek – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona fasola – podobnie 100 g
- Jogurt naturalny – podobnie 100 g
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonania przepisu rozpocznij nieco wcześniej niż planowany posiłek. Na początek umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w nieregularne – około 2 cm – kawałki i dopraw delikatnie solą i pieprzem. W osobnej miseczce umieść następnie 2 łyżki oliwy z oliwek wraz ze słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
Obtocz następnie w tak powstałej marynacie – jak najbardziej równomiernie – wszystkie kawałki kurczaka i pozostaw w lodówce najlepiej na około 2 godziny. Pod koniec tego czasu rozgrzej solidnie patelnię i umieść na niej kurczaka. Smaż około 10 minut na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki mięsa zarumieniły się z każde strony.
Może już teraz zagotować w garnku lekko osoloną wodę i przygotować w nim świderki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie umyj i podziel sałatę lodową na mniejsze, nieregularne kawałki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, oddziel od pestki i pokrój miąższ w kosteczkę.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półksiężyce, a ogórka w kosteczkę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy, a pomidory koktajlowe w zależności od wielkości pokrój na połówki lub ćwiartki. Umieść następnie w osobnej miseczce jogurt naturalny wraz czosnkiem, bazylią i oregano – bardzo dokładnie wymieszaj.
Na koniec odcedź gotowy już zapewne makaron i zdejmij usmażonego kurczaka z patelni. Umieść wszystkie przygotowane składniki w odpowiednio dużej miseczce, dodaj do nich sos i wymieszaj całość delikatnie. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu jako dodatek do ulubionego posiłku – smacznego!