Sałatka z mozzarellą to znakomity pomysł na zdrowy i lekki posiłek. Możesz wykorzystać ją również jako dodatek do innego posiłku. Najważniejsze przy przygotowaniu sałatki jest wybór świeżych warzyw – to one decydują o ostatecznym smaku potrawy. Całość idealnie komponuje się z takimi dodatkami jak papryczka jalapeño i suszone pomidory. Nadają one sałatce wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku, a całości dopełnia prosty w przygotowaniu sos. Do wykonania przepisu potrzebna będzie duża miska oraz dodatkowo osobna (mniejsza) na sos – zaczynajmy.
20 min 4 porcje
Składniki – sałatka z mozzarellą
- Mozzarella – kilkanaście kulek (możesz również wybrać wersję w kawałku i pokroić w drobne kawałeczki – wystarczy około 200 gram)
- Sałata – 100 gram (dowolny rodzaj, najlepiej mix)
- Czerwona papryka- 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 140 gram
- Zielony groszek – podobnie 140 gram
- Ogórek konserwowy – 2 sztuki
- Suszone pomidory – 50 gram
- Papryczka jalapeño – kilka plasterków
- Cytryna – 1 sztuka do wyciśnięcia kilku kropel
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek
- Suszone oregano – 0.5 łyżeczki
- Suszona bazylia – podobnie 0.5 łyżeczki
- Musztarda – 1 łyżeczka (wybierz swój ulubiony rodzaj musztardy)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Mozzarellę odsącz od zalewy i pozostaw, tak aby dokładnie obciekła – możesz wyłożyć ją na ręcznik kuchenny. Przygotuj dużą miskę, w której będziesz mieszać składniki. Sałatę dokładnie umyj i porwij na drobne kawałki – dodaj do miski. Odsącz starannie kukurydzę i zielony groszek, a następnie przesyp do miski.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę – tak samo postąp z ogórkiem. Czerwoną cebulę obierz i skrój w półksiężyce – dodaj wszystko do miski. Następnie ogórki konserwowe pokrój w plasterki lub drobniej w kostkę. Suszone pomidory i papryczki jalapeño drobno posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
Następnie do osobnej miseczki wlej 5 łyżek oliwy z oliwek. Dodaj do niej suszone oregano i bazylię oraz wyciśnij do smaku kilka kropel ze świeżej cytryny. Do całości dodaj łyżkę musztardy, dodatkowo możesz doprawić delikatnie solą i pieprzem – wymieszaj bardzo dokładnie – prawie gotowe.
Dodaj przygotowany sos do miski z pozostałymi składnikami i starannie wymieszaj. Sałatkę podawaj w miseczkach dodatkowo udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Smacznego !