Sałatka z rzodkiewki i ogórka to bardzo ciekawa i wyjątkowo atrakcyjna pozycja na przygotowanie dodatku obiadowego. Dzięki wykorzystaniu ulubionej mieszanki sałat, ogórka i rzodkiewki uzyskujemy pyszne i niezwykle orzeźwiające danie. Dodatkowo bardzo wyrazisty i niewątpliwie wyborny sos zapewnia sałatce istotnego charakteru. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miseczka i dodatkowo garnek do ugotowania jajek – do dzieła!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka z rzodkiewki i ogórka
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Mix sałat (ulubiony) – 100 g
- Jaja – 2 sztuki
- Majonez – 3 łyżeczki
- Musztarda (ulubiona) – podobnie 3 łyżeczki
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – podobnie 2 łyżki
- Miód (ulubiony) – 1 łyżeczka
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od umieszczenia w garnku dwóch jajek, zalania ich wodą i wstawienia na średni gaz. Poczekaj do momentu zagotowania wody i kontynuuj gotowanie jajek przez około 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Większe sztuki będą wymagały nieco więcej czasu – te mniejsze nieco mniej.
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę lub cieniutkie plasterki ogórka oraz opłucz pod bieżącą wodą mieszankę sałat. Rzodkiewki oddziel od liści i postąp z nimi podobnie jak z ogórkiem. Możesz do przygotowania warzyw wykorzystać część tarki pozwalającą na uzyskanie plasterków.
Umieść następnie w osobnej miseczce trzy łyżeczki majonezu i ulubionej musztardy, a następnie dodaj po dwie łyżki jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek. Na koniec dodaj do całości jedną łyżeczkę miodu oraz kilkanaście kropel cytryny – wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Odcedź teraz gotowe już zapewne jajka, wystudź je, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki – lub drobniej w zależności od upodobania. Umieść teraz wszystkie składniki w miseczce dodaj całość przygotowanego sosu i delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się równomiernie – gotowe – smacznego!