Sałatka z selera naciowego to bardzo prosty, a jednocześnie wyjątkowo pyszny pomysł na przygotowanie sałatki. Ciekawa – niezbyt rozbudowana, ale niewątpliwie atrakcyjna – kompozycja warzyw z selerem naciowym na czele nadaje potrawie szczególnych wartości smakowych. Delikatny, idealnie komponujący się z pozostałymi składnikami sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz musztardy – polecamy miodową – sprawia, że całość prezentuje się niesamowicie smakowicie. Wszystko to oprószone wybornym parmezanem i świeżą natką pietruszki to kompozycja idealna na dodatek do praktycznie dowolnego posiłku. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie tarka i odpowiednio duża, aby pomieścić wszystkie składniki miseczka – zaczynajmy!
15 min 2 porcje
Składniki – sałatka z selera naciowego
- Seler naciowy – 4 łodygi
- Kukurydza – 70 gram
- Żółta papryka (opcjonalnie) – 1 niewielka sztuka
- Parmezan – 30 gram
- Jogurt naturalny – 100 ml
- Musztarda (ulubiona) – 1 łyżka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek oddziel od całości selera 4 wybrane łodygi – umyj je solidnie pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się pozostałości ziemi. Następnie posiekaj je na cienkie plasterki – w zależności od wielkości łodyg i osobistych preferencji może istnieć konieczność przekrojenia ich wzdłuż na cieńsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w cienkie, podłużne – około 1-2 cm paseczki.
Kukurydzę odsącz porządnie z zalewy – najlepiej z wykorzystaniem sitka, pozostaw do obcieknięcia. Posiekaj następnie – lub po prostu podziel na pojedyncze listki – kilka gałązek natki pietruszki – pozostaw je na sam koniec. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do odpowiednio dużej miski i dopraw delikatnie solą i pieprzem – wymieszaj.
W osobnej miseczce umieść następnie 100 ml jogurtu naturalnego – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Dodaj do miseczki czubatą łyżkę musztardy – w zależności od wybranego jej rodzaju możesz oczywiście zwiększyć jej ilość. Z sałatką najlepiej komponuje się zdecydowanie zwykła musztarda delikatesowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zastosować jej miodową lub francuską odmianę – smakuje równie pysznie.
Całą zawartość miseczki wymieszaj, tak aby składniki rozłożyły się jak najbardziej równomiernie w powstałym sosie. Dodaj następnie jej zawartość do miseczki z pozostałymi składnikami i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw sałatkę na około 30 minut – najlepiej w lodówce.
W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o niewielkich oczkach. Na koniec przełóż gotową sałatkę do miseczek, oprósz – w zależności od upodobania – parmezanem oraz przyozdób posiekaną natką pietruszki. Podawaj do spożycia – najlepiej jako dodatek do innych potraw – smacznego!