Sałatka z tofu i awokado to bardzo prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna propozycja na dodatek obiadowy. Całość sprowadza się do pokrojenia składników i delikatnego podsmażenia tofu. Dzięki wyrazistej marynacie zyskuje ono niesamowicie wybornego smaku. Danie idealnie wkomponuje się jako dodatek do większości dań obiadowych. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – sałatka z tofu i awokado
- Tofu (najlepiej wędzone) – 150 g
- Awokado – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Zielona papryka – 1/2 sztuki
- Czerwona papryka – podobnie 1/2 sztuki
- Pomidory koktajlowe – 7 sztuk
- Ulubiona mieszanka sałat – 100 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Musztarda (ulubiona) – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżeczki
- Ocet winny – podobnie 2 łyżeczki
- Sezam
- Cytryna
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od odsączenia tofu z wykorzystaniem papierowych ręczników. Pokrój je następnie w niewielką – około 2 cm – kostkę. W osobnej miseczce umieść następnie po dwie łyżeczki musztardy, sosu sojowego i octu winnego. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno, a imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
Umieść je również w miseczce, dopraw delikatnie solą i pieprzem, wymieszaj bardzo dokładnie i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki tofu. Pozostaw je tak przynajmniej na kilkanaście minut – najlepiej na nawet godzinę w lodówce. W międzyczasie umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia sałatę.
Marchew obierz i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Awokado przekrój wzdłuż na pół, oddziel miąższ od pestki i pokrój w kosteczkę podobną wielkością do tofu. Czerwoną i zieloną paprykę umyj i pokrój w paseczki, a pomidory koktajlowe w zależności od wielkości pokrój na połówki lub ćwiartki.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i podsmaż na niej z każdej strony po kilka minut kawałki tofu – tylko do delikatnego zarumienienia. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w sporej miseczce, całość skrop w zależności od upodobania oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Na koniec przyozdób całość szczypiorkiem i sezamem – podawaj do spożycia – smacznego!