Sałatka z tuńczykiem jest jedną z pyszniejszych i bardziej atrakcyjnych propozycji na przygotowanie sałatki. Dzięki połączeniu szerokiego zestawu warzyw zyskuje cudowny, bardzo świeży charakter. Jest to również jednocześnie niesamowicie solidna dawka wszelkiego rodzaju substancji odżywczych, a przede wszystkim składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo zastosowanie wyjątkowego pod każdym względem i pysznego w smaku tuńczyka nadaje potrawie jeszcze więcej zalet. W naszym przypadku proponujemy również użyć do skropienia sałatki ostro przyprawionej oliwy – nada to jej dodatkowo nieco ostrzejszego charakteru. Sałatka uzyskana z przepisu świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek dla dwóch osób, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją jako dodatek do innych dań – wtedy porcji będzie znacznie więcej. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miska lub po prostu talerze do ułożenia składników – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z tuńczykiem
- Tuńczyk (najlepiej w kawałkach w sosie własnym) – około 150-170 gram
- Ulubiony mix sałat – 80 gram
- Rukola – 20 gram
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Czerwona cebula – podobnie 1/2 sztuki
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Awokado – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek umyj i pokrój w kwadratowe kawałki – około 1 centymetrowe – czerwoną paprykę. Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półksiężyce. Pomidory koktajlowe umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki pozostaw na razie na boku.
Awokado dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połowy. Rozdziel je następnie i wyjmij pestkę – pozostały miąższ pokrój w kostkę podobnych rozmiarów co pozostałe składniki. Sałatę oraz rukolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą i pozostaw do obcieknięcia.
Tuńczyka odcedź z zalewy – możesz już teraz przystąpić do łączenia składników. Najprostszym sposobem jest oczywiście umieszczenie ich wszystkich w odpowiednio dużej miseczce, skropienie dodatkowo ostro przyprawioną oliwą oraz dokładne wymieszanie.
Jeśli natomiast zależy nam na efekcie wizualny najlepiej ułożyć na talerzu najpierw sałatę. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz tuńczyka podzielonego na jak najmniejsze kawałki. Następnie dodajemy awokado, czerwoną cebulę oraz rukolę. Na koniec układamy pokrojone pomidory koktajlowe i całość skrapiamy oliwą – smacznego!