Sałatka z zupki chińskiej to bardzo prosta i szybka w wykonaniu propozycja na przygotowanie posiłku. Wszystko sprowadza się do zalania wrzątkiem makaronu, podsmażenia kurczaka i pokrojenia warzyw. Dodatek delikatnego mięsa drobiowego sprawia, że otrzymujemy smakowity i sycący posiłek. Fakt wykorzystania makaronu z zupki błyskawicznej sprawia, że potrawa będzie najbardziej smakowała osobą, których tego rodzaju składnik nie odstraszy. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i odpowiednio duża miska – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – sałatka z zupki chińskiej
- Zupa błyskawiczna z makaronem (ulubiona) – 1 sztuka
- Filet z kurczaka – około 200 g
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Ogórki kiszone – 2-3 sztuki
- Majonez – podobnie 2-3 łyżki
- Przyprawy z zupki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w niezbyt duże – około 2 cm – kawałki filet z kurczaka. Dopraw je następnie delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawami zupki błyskawicznej – nie jest to oczywiście konieczne i zależy od osobistych preferencji. Rozgrzej solidnie patelnię i umieść na niej kawałki mięsa. Podsmaż je około 7 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby zarumieniły się równomiernie.
Następnie zagotuj wodę, a w międzyczasie wyjmij z opakowania zupki błyskawicznej makaron. Możesz go wcześniej nieco rozgnieść jeśli preferujesz krótsze jego kawałki. Następnie umieść makaron w miseczce i zalej wrzątkiem na czas podany na opakowaniu. W międzyczasie odcedź z zalewy kukurydzę, a ogórki kiszone pokrój w kosteczkę. Czerwoną paprykę umyj i pokrój również w kostkę lub podłużne paseczki.
Wszystkie przygotowane warzywa umieść w odpowiednio dużej do wymieszania wszystkich składników miseczce. Gotowego już zapewne kurczaka zdejmij z patelni do lekkiego przestudzenia – tak samo postąp z odcedzonym z wody makaronem. Posiekaj następnie szczypiorek – dodaj go do miseczki wraz z przestudzonym kurczakiem i makaronem.
Na koniec umieść w miseczce również majonez i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, ale swobodnie może stać się samodzielnym posiłkiem najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa – gotowe – smacznego!