Ślimaki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na prostą, szybką w przygotowaniu i wyjątkowo pyszną przekąskę. To jeden z lepszych – ulubionych przez nas – wyborów na słony dodatek do schrupania. Świetnie sprawdza się jako przekąska imprezowa – pasuje praktycznie do każdego rodzaju przyjęcia. Niesamowita kompozycja chrupiącego ciasta francuskiego z wyrazistym sosem pomidorowym to połączenie wręcz idealne. Dodatkowo zastosowanie żółtego sera i delikatnej szynki – najlepiej drobiowej – sprawia, że przekąski są sycące i wyjątkowo smaczne. Do ich wykonania konieczny będzie jedynie piekarnik – do dzieła!
30 min 15 sztuk
Składniki – ślimaki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie – 1 porcja (około 300 gram)
- Żółty ser – około 100 gram
- Szynka (ulubiona) – około 50 gram
- Kukurydza – 25 gram
- Papryczka pepperoni – 1/3 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
Przygotowanie
W niewielkiej miseczce umieść na początek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dodaj po jednej łyżeczce suszonej bazylii i oregano. Następnie wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozprowadziły się równomiernie. Ciasto francuskie rozwiń na równej powierzchni – na przykład na blacie – rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W międzyczasie przełóż całą zawartość miseczki z sosem pomidorowym na ciasto francuskie. Postaraj się rozprowadzić je jak najbardziej równomiernie po calej jego powierzchni. W następnym kroku ułóż na cieście plasterki szynki – polecamy wybrać jej delikatną drobiową odmianę – komponuje się idealnie.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach – lub skorzystaj z jego plastrowanej wersji. Umieść go następnie na powierzchni ciasta, tak samo jak pozostałe składniki – jak najrównomierniej rozłożony. Papryczkę pepperoni pokrój bardzo drobno i dodaj ją następnie razem z 25 gramami kukurydzy do pozostałych składników.
Zawiń następnie ciasto w taki sposób jak przed wyjęciem z opakowania. Postaraj się wykonać to na tyle ostrożnie, aby składniki w jego wnętrzu nie zmieniły swojej pozycji. Pokrój je następnie w około 2 centymetrowe plastry i ułóż w piekarniku – najlepiej na papierze do pieczenia. Całość piecz następnie przez około 20 minut do momentu odpowiedniego zarumienienia ciasta – nie dopuść do jego przypalenia – smacznego!