Smażony makaron z tofu i warzywami to bardzo atrakcyjna, wyjątkowo pyszna i na pewno niecodzienna propozycja na przygotowanie obiadu. Bardzo szeroka kompozycja składników zapewnia nieporównywalnych doznań smakowych i aromatycznych. Danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie. Zastosowanie makaronu i sosów kojarzących się ze smakami orientalnymi w połączeniu z wybornym tofu to kompozycja idealna. Dodatek świeżo startych imbiru i czosnku zapewnia daniu dodatkowych, bardzo wyrazistych aromatów. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i głęboka patelnia – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – smażony makaron z tofu i warzywami
- Makaron azjatycki (np. Chow Mein) – 100 gram
- Tofu wędzone – 150 gram
- Pieczarki – podobnie 150 gram
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Świeży imbir – około 2 cm
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Sos ostrygowy – podobnie 2 łyżeczki
- Curry – 1 łyżeczka
- Sezam – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj w garnku osoloną wodę – dodaj do niego makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli preferujesz makaron al dente odejmij od czasu z instrukcji około 2 minuty. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce ząbki czosnku i imbir, tofu pokrój w niedużą kosteczkę.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane składniki – przesmaż je 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Jeśli makaron jest już gotowy odcedź go solidnie i również dodaj na patelnię, dopraw szczyptą soli i pieprzu – wymieszaj zawartość – smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie umyj i pokrój w niewielkie plasterki pieczarki, a czerwoną paprykę i marchewki pokrój w cienkie podłużne paseczki. Dodaj wszystko na patelnię razem z sosem sojowym, sosem ostrygowym oraz łyżeczką curry.
Wymieszaj bardzo dokładnie zawartość patelni i pozostaw na niewielkim ogniu na około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już odpowiednio miękkie – na koniec posyp zawartość patelni jedną łyżeczką sezamu. Gotowe już danie przełóż do miseczek – podawaj najlepiej od razu do spożycia. Możesz dodatkowo przyozdobić porcje świeżą natką pietruszki – smacznego!